Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Moraalipaniikista ratkaisuihin

Kolumni

THL:n tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen kirjoitti Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalla 16.1.2021, että yleistyneeseen huumeongelmaan on vastattava uusilla ratkaisuilla. Hakkaraisen mukaan huumeidenkäyttö ei ole enää vähemmistön kysymys, vaan huumeidenkäytön ongelmat koskettavat yhä suurempaa osaa väestöstä ja vaativat uutta lähestymistapaa hoitojärjestelmissä ja rikoslainsäädännössä.

Yhteiskunnassamme tunnistetaan takuuvarmasti käsillä olevat ongelmat. Huumeongelmat vyöryvät uutisvirtaamme mm. järjettöminä väkivallantekoina, huumekuskeina liikenteessä sekä omaisuusrikoksina. Tiedostamme ilmiön, mutta emme tee asialle tarpeeksi. Miksi esimerkiksi lainsäädäntöä ei muuteta, kun se nykyisellään ei selvästikään vastaa päihteidenkäyttäjien hoidontarpeisiin tai ylläpidä yhteiskunnan kontrollia?

Väitän, että kyse on tietenkin moraalipaniikista. Päihderiippuvuus sairautena herättää monissa tuntemissani ihmisissä vastenmielisyyttä. Päihderiippuvuus viestii heille laiskuudesta, selkärangattomuudesta ja välinpitämättömyydestä. Turhan usein päihderiippuvuus tuntuu leimaavan riippuvaisen ihmisen kokonaisuudessaan parantumattomaksi juopoksi tai narkkariksi, vaikka riippuvuus aineeseen ei ole mikään perustava osa hänen ihmisyyttään.

Jokaisesta suomalaisesta suvusta löytyy joku päihderiippuvuuksista kärsivä sukulainen. Ennen tämä sukulainen oli alkoholisti, jatkossa yhä useammin huumeaddikti. Siksi voisin kuvitella, että meiltä kaikilta on löydettävissä jokin myötätuntoinen ajatus liittyen päihderiippuvaisiin ihmisiin.

Moraalipaniikin tai myötätunnon sijaan huumeriippuvaisten ihmisten asemaa voi niin halutessaan lähestyä myös järkeillen. On paitsi yksilön, myös yhteiskunnan kokonaisetu saattaa huumeriippuvaisten ihmisten ihmisoikeudet ja hoito tälle vuosituhannelle.

Päihderiippuvuus sairautena herättää monissa ihmisissä vastenmielisyyttä.

Hakkaraisen mukaan toimenpiteet huumeiden käyttäjiä ja huumemarkkinoita kohtaan olisi syytä eriyttää. Sosiaali- ja terveyspalvelujen pitäisi ottaa selkeämpi vastuu huumeidenkäytöstä, kun taas rikoslailliset toimet tulisi keskittää huumemarkkinoiden valvontaan. Hakkaraisen mukaan maailmalta saatujen tutkimustietojen mukaan sosiaali- ja terveyspalvelujen keinoin saadaan parempia tuloksia aikaan kuin rikosoikeudellisen tien kautta. ( Turun Sanomat 12.6.2020).

Käytännössä tarvitsemme lisää päihderiippuvaisille suunnattuja, helposti saavutettavia hoito- ja kuntoutusmahdollisuuksia. Huumekuolemien- ja tartuntatautien ehkäisemiseksi meillä pitäisi olla esimerkiksi lailliset huumeiden käyttötilat ja niiden yhteydessä terveysneuvonta.

Ennen kaikkea meidän on saatava aikaan kattava yhteiskuntasopimus, jossa huumeriippuvaisen ihmisen riippuvuutta tarkastellaan ennemmin sairauden kuin rikoksen näkökulmasta. Tällä tavoin tie päihderiippuvuudesta irtautumiseen mahdollistetaan ilman yksilön leimaamista ja syrjäyttämistä.

Kirjoittaja on tosielämän mielensäpahoittaja ja kuopiolainen järjestötyöntekijä.