Kuopio muuttovoiton mitalisijalla 

Aija Pirinen

Aija Pirinen

Viime viikon Tilastokeskuksen uutinen nostatti Kuopiossa mielialat kattoon. Kuopio nousi ennakkotietojen mukaan viime vuonna maan kolmanneksi muuttovetovoimaisimmaksi kunnaksi Tampereen ja Vantaan jälkeen. Kuopion muuttovoitto oli 702 henkeä, kun esimerkiksi Jyväskylän luku oli 394 ja Joensuun 15.

Kuopion vetovoimaa perustelivat ansiokkaasti Viikkosavon lukijat marraskuussa toteutetussa kyselyssä. Kyselyymme vastasi 443 kuopiolaista. Kyselyssä kuopiolaisia pyydettiin kertomaan, miksi he asuvat Kuopiossa ja mitä he kotikaupungissaan arvostavat. Vastauksissa nousi esille tutut seikat: Hyvät liikuntamahdollisuudet, luonnonläheisyys, arjen helppous ja kaunis kaupunkikuva. Vastaajat arvostivat myös kaupungin uudisrakentamista, työpaikkakehitystä ja asukasluvun lisäystä.

Kuopion kaupungin toimenpiteet houkuttelevat aktiivi-iässä olevia nuoria aikuisia. Maine pelkkänä maakunnasta palvelujen perässä muuttavan eläkeläisten kaupunkina ei vetoa opiskelijoihin ja nuoriin muuttajiin.

Vetovoimainvestoinnit ovat päätöksenteossa kiisteltyjä ja niitä verrataan peruspalveluihin kärkkäästi. Niiden avulla kaupunki erottuu ja valaa tulevaisuuden unelmia uusille asukkailleen. Sataman aallonmurtaja, Lumit-lukion rakentaminen, asemanseudun tornitalot, sekä Kuopionlahden kongressihotellin ja jalkapallostadionin hulppeat investoinnit ovat kaupunkimme tulevaisuuden maamerkkejä, joilla Kuopio lisää painoarvoaan kaupunkien välisessä kilpailussa.

Helsingin Sanomien talouden ja politiikan toimituksen esimies Jussi Pullinen kirjoitti 24.1. osuvasti, että Suomi tarvitsee yritysjohtajia, joista paistaa toivo: ”Rohkeus unelmoida, ottaa riskejä ja nähdä tulevaan on yritysten parhaita puolia. Jos johtaja rypee synkkyydessä, tämä unohtuu.”

Samaa voisi yhtä hyvin sanoa poliitikoista. Huhtikuussa valitaan jälleen uudet päättäjät valtuustoihin. Kuopio tarvitsee päättäjiä, joilla on näkemystä ja uudistamiskykyä eikä vain halua säilyttää entinen tai vastustaa hankkeita. Viikkosavo haluaa olla vahvasti mukana nostamassa vaalikuumetta. Nostamme esiin vaaleista mielenkiintoisia ilmiöitä ja ihmisiä.

Viikkosavo haluaa olla vahvasti mukana nostamassa vaalikuumetta.

Toivomme, että valtuustoon nousee jokaisesta puolueesta päteviä ehdokkaita, joilla on kykyä yhdistää voimansa Kuopion hyväksi ja jättää tarpeettomat aatekisat valtakunnallisille foorumeille.

Kirjoittaja on päätoimittaja.

Kommentoi