Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Vastuullista journalismia”

Kolumni

Viikkosavo (27.1.) selvitti Kuopion kaupunginhallituksen voimasuhteet horoskoopin perusteella. Jutun toimittanut Inka Matilainen antoi ymmärtää, että sepustus on laadittu kieli poskella. Silti on käsittämätöntä, että tällaiseen roskaan uhrataan noin runsaasti palstatilaa. Iso osa suomalaisista kun uskoo jo ennestään, että ”syvälliseen astrologiseen tietoon” perustuvat horoskoopit ovat luotettavia. Lehden humbuugijuttu saattoi lisätä uskoa taivaan tähtitarhoista ennustamiseen.

Piikikkäitä skorpioneja, perhekeskeisiä rapuja - Viikkosavo selvitti, millaisia ovat kaupunginhallituksen jäsenet horoskooppimerkkien perusteella

Samassa lehdessä vapaa toimittaja Ismo Vornasen haastattelema viisikymppinen Marko Kiema kertoi luopuneensa bisnesmaailman kiireistä. Ateismistakin irtautunut Kiema alkoi taikauskovaisena tallata henkistä polkua. Muutoksen yksi alkuunpanija oli ollut tiibetiläismunkki. Tämän vinkistä Kiemalle valkeni totuus kärsimyksen syystä ja siitä, missä onnellisuus majailee. Lehden kolumnissaan Vornanen selvänäki ajassamme paljon henkisemmän kulttuurin enteitä. Hän kannusti jengiä joogasaleille, mystisiin mantraharjoituksiin ja meditaatiota opettavien gurujen pakeille.

Rakkauden korvikkeita

Esimerkiksi Vornanen otti toisen henkiselle polulle harhautuneen, työelämän melkein kokonaan jättäneen, Suomen vaikutusvaltaisimmaksi päättäjänaiseksi kutsutun Anne Brunilan. Brunila on kertonut useissa medioissa, miten hän jo varhain oli löytänyt Tiibetin buddhalaisuudesta henkisen kotinsa. Brunila yrittää meditoida joka aamu päästäkseen irti negatiivisista ajatuksista ja saadakseen iloa elämäänsä.

Viikkosavossa ja jäähyllä olevassa Kaupunkilehdessä on pitkään sotkettu kvanttifysiikkaa huuhaahoitoihin ja hehkutettu henkisyyttä äiti Ammoineen. Hindulaisuuteen suuntautunut bisnesnainen Amma on hänen hurmahenkisille seuraajilleen guru, suuri ajattelija, valaistunut mestari, jumalan inkarnaatio. Ihmetekoihin muka pystyvää Ammaa rukoillaan ja hänen edessään polvistutaan. Intiassa tosin piisaa vastaavia guruja, joilla on olevinaan vastaus kaikkeen. Todellisuudessa gurut suoltavat vain mystistä hölynpölyä.

Amman bravuurinumero on halaus älyttömällä mantramuminalla höystettynä. Mantrat ovat loitsuja, eräänlaisia voimalauseita. Yksi voimallisimmista mantroista on kuulema myötätuntoon, viisauteen ja ykseyteen kutsuva OM MANI PADRE HUM. Joogan, meditaation ja mantrojen avulla väitetään tavoiteltavan lopulta valaistumista. Ammalaisuuteen kuuluu myös jälleensyntyminen. Ammalaiset eivät sulata minkäänlaista kritiikkiä. Amman lobotomiakultista on vaikea pyristellä irti. Monet ovat seonneet kultista pysyvästi ja tuhonneet elämänsä.

Humbuugijuttu saattoi lisätä uskoa taivaan tähtitarhoista ennustamiseen.

Kun Brunila jätti takavuosina sähköyhtiö Fortumin viestintäjohtajan pestin (oli myös yhtiön johtoryhmän jäsen), häntä ei pelottanut, koska rahaa oli sukanvarressa. Edellä mainittu Kiemakaan ei ole tyhjätasku. Valaistuneiden gurujen käsikirjoittamaa kritiikitöntä, järjetöntä mietiskelyelämää viettävätkin pääasiassa raharikkaat länsimaalaiset.

Kaiken tämän jälkeen Viikkosavo väittää tuottavansa vastuullista journalismia!

Kirjoittaja on kuopiolainen päivystävä dosentti.

LUE VIIKKOSAVON PÄÄTOIMITTAJAN VASTAUS AIHEESEEN ALLA OLEVASTA LINKISTÄ.

Lehteäkin saa arvostella