Parasta ennen

Kolumni

Alkutalvesta täytin pyöreitä vuosia. Olenkin saanut kosolti vastailla kysymyksiin, olenko kriisissä? Kysyjille vaan tiedoksi, totta helvetissä olen kriisissä - ollut sitä koko ikäni. Nyt kuitenkin tiedän, että peräseinä lähestyy.

Kliseisesti ikä on suhteellista. Vielä 1800-luvulla ruumiintemppeli luhistui, kun nykyisin elämä on vasta avautumassa. Katson kateellisena eläkeläisiä, jotka Espanjan Fuengirolassa pelaavat golfia ja nauttivat pelin päätteeksi sangriaa.

Vielä viime vuosisadalla kirkonkirjoista paljastuu yhden 40-vuotiaan vainajan kuolinsyyksi vanhuus. Nykytietämyksen mukaan sen aikaiset rohdot ja muut myrkyt olivat täyttä huuhaata, jopa haitallisia. Paloviina taisi olla parhaita hoitoja, mutta väkijuoman nuorentava vaikutus on kyseenalainen.

Paloviina, ”elämän vettä” pidettiin ihmelääkkeenä mihin tahansa eläinten tai ihmisten vitsauksiin. Rekikelillä talvella viina oli aivan ehdoton lämmike. Nykyisin puhutaan ruokahävikistä, mutta termi tunnettiin jo menneinä aikoina. Talonpojille viinanpoltto oli tärkeää, sillä pilaantunut vilja voitiin pelastaa polttamalla viinaa.

Nykyajan kuusikymppinen ei läträä viinalla. Lehdistä olemme saaneet lukea, että tämän ajan harmaat hylkeet hyppäävät pois oravanpyörästä, muistelevat menneitä, ostavat motskarin ja suuntaavat uuden, nuoren donnan kanssa kohti auringonlaskua.

Sana vanhuus on jo kirosana, mikä näkyy kielessäkin jopa koomisena.

Ehkä voimme unohtaa kiikkustuolissa istuvat harmaahapsiset. Rollareiden lähes 80-vuotias Mick Jagger jatkaa keikkailua täysille saleille. Herralla taitaa olla ikäkriisi, kun ei suostu menemään vanhainkotiin. Kitaristi Ron Wood uhosi yhtyeen vielä jatkavan maailmankiertueettaan. Toivottavasti korona hellittää jossakin vaiheessa, niin pojat pääsevät toteuttamaan unelmiaan.

Georg Ots lauloi: ”Muuttuuko ihminen ja mihin suuntaan. Voi viedä huomisen tie…” Sanonta vanhuus ja viisaus kuuluu kivikauteen. Kylävanhusten viisautta arvotettiin tiedon jakajana. Nyt ei ole kenellekään aikaa kuunnella kokemuksen ääntä.

Nyt näppien alla on hetkessä: Whatsapp, Facebook, Instagram, Linkedln, Snapchat tai Twitter. Jokainen räplääjä on samaan aikaan tuottaja, tiedon jakaja ja usein myös kommentoija. Jotkut tutkijat ovatkin huolestuneita maailman tyhmenemisestä. Onko tietokone korvannut ihmisen muistin?

Palvomme nuoruutta. Sana vanhuus on jo kirosana, mikä näkyy kielessäkin jopa koomisena. Senioripalvelut kuulostavat paljon hienommalta kuin vanhuspalvelut. Vanhainkodit olivat tuttuja jokin aika sitten, mutta nyt nimilistalta löytyy: Iltarusko, Hopearinne, Kuusela tai Ankkuri.

Tietenkin minäkin tunnen itseni nuoreksi puumaksi. Sitä minä vain ihmettelen, kun työkaverit muuttuvat vuosi vuodelta nuoremmaksi, kaupan pakkauksien kirjaimet ovat pienentyneet, juhlissa väsy painaa jo alkuillasta ja ystävät puhuvat entistä hiljaisemmin.

Kirjoittaja on kuopiolainen tiedotusenkeli.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut