Piispojen valtataistelua

Aija Pirinen

Aija Pirinen

Helsingin Sanomat (21.2.) kertoi surullista viestiä Suomen ortodoksikirkon johtajuuskriisistä. Arkkipiispa Leon ja piispa Arsenin tulehtuneista väleistä uutisoi aiemmin myös verkkolehti Long Play. Long Playn haastattelussa Arseni totesi, että Leolla on työtarmo vähissä ja ”eläke tapissa”. Lisäksi hän laukoi: ”Jos piispa ei ole penaalin terävin kynä, niin se on ongelma”.

Rajua puhetta hengelliseltä johtajalta uskonveljestä! Piispojen riitoja on ratkottu aina Konstantinopolin patriarkaatissa asti. Eikö rakkaudesta saarnaavan hengellisen organisaation johtajat osaa kunnioittaa työtovereitaan? Missä ovat kristilliset hyveet, anteeksianto ja anteeksipyyntö?

Ortodoksikirkon johtajien riidat ovat kaikille organisaatioille muistutus rekrytoinnin tärkeydestä.

Kaikissa organisaatioissa pitäisi hakea myötätuntoisia, kannustavia ja positiivisuutta alaisille ja sidosryhmille välittäviä johtajia. Esimiesten energian ei tulisi kulua valtataisteluissa ja oman aseman pönkittämisessä. Vahva johtaja ei pelkää myöskään päätöksiensä arviointia.

Toivottavasti ortodoksikirkon piispatkin tunnistavat puutteensa ja pystyvät nöyrästi purkamaan tulehtuneen ilmapiirin. Sivustaseuraajan silmin asetelma näyttää valtataistelulta, jossa haetaan asemia seuraavan arkkipiispan valintaan.

Piispojenkin olisi hyvä kysyä meneillään olevan paaston hengessä: Mitä ajattelisin tästä vihanpidosta omalla kuolinvuoteellani. Aiheutinko toimillani enemmän hyvää vai huonoa muille sekä itselleni?

Kirjoittaja on päätoimittaja.

Mitä ajattelisin tästä vihanpidosta omalla kuolinvuoteellani?

Kommentoi