Kissojen kaltoinkohtelu

Kolumni

Kenen tahansa ei pitäisi omistaa kissaa. Kissa on tunteva olento lajityypillisine tarpeineen. Noihin tarpeisiin vastaaminen tuntuu olevan osalle ihmistä mahdotonta. Syynä voi olla piittaamattomuus tai kyvyttömyys ymmärtää eläinten tarpeita.

Olemme joutuneet vuosikausia lukemaan ihmisten välinpitämättömyydestä kissoja kohtaan. Suomen luonnossa elää tuhansia kissoja ilman hoitoa, eikä kissojen kohtalo ei tunnu kiinnostavan ihmisiä. Yleisesti ajatellaan, että luonnossa vapaana kulkeva kissa on onnellinen, vaikka tämä ajattelu aiheuttaa valtavaa kärsimystä lukuisille kissoille.

Kissa tuntuukin oleva kaikkein väärin ymmärretyin lemmikkieläin. Ikään kuin se olisi arvoton käyttökappale, jonka saa hankittu halvalla tai ilmaiseksi eikä sen hoitoon tai virikkeisiin tarvitse kiinnittää mitään huomiota. Törmään jatkuvasti ihmettelyyn siitä, että sisäkissa tarvitsee ihmisen apua virikkeiden saamisessa. Lääkkeeksi tarjotaan kissan heittämistä ulos jopa kaupunkialueella, jossa lemmikki voi jäädä auton alle tai joutua kitumaan luonnossa hoidon puutteessa. Luulen, että jos koirat kokisivat saman kohtalon, niin suurin osa meistä nostaisi asiasta valtavan metelin.

On myös hämmentävää, miten rotukissoista ollaan valmiita maksamaan tuhansia euroja ja niiden hoitamiseen panostetaan valtavasti kaikenlaista hyvää, mutta maatiaiskissan voi heittää ilman hoitoa lähimetsään. Tämä rotujen kohteluun liittyvä ristiriita raivostuttaa minua.

SEY on tehnyt pitkään töitä kissatilanteen parantamiseksi. Järjestö on julkaissut kissakriisin ratkaisemiseksi ja kissan arvon nostamiseksi mm. seuraavia toimenpiteitä: kaikki kissat tunnistusmerkitään ja omistajatiedot rekisteröidään, kaikki vapaana ulkoilevat kissat leikkautetaan ja asiasta tehdään kirjaus lainsäädäntöön, lemmikkieläinten rajoittamaton lisäännyttäminen säädetään lainvastaiseksi.

Kenen tahansa ei pitäisi omistaa kissaa.

SEY myös vaatii, että kunnat ottavat aktiivisen roolin kissapopulaatioiden ehkäisyssä ja hoidossa. Eläinsuojeluviranomaisten tulee auttaa populaatiokissojen loukuttamisessa, leikkauttamisessa ja tunnistusmerkitsemisessä. Kunnan on korvattava eläinsuojeluyhdistyksille tai muille vapaaehtoisille toimijoille populaatioiden hoitamisesta aiheutuvia kuluja.

Kuopiossa löytökissoja ottaa vastaan ja niille koteja etsii vapaaehtoisjärjestö Kallan eläinsuojelu ry. Yhdistys joutuu etsimään jatkuvasti hyvätahtoisten ihmisten ja yritysten tukea kissojen auttamiseksi. En kykene ymmärtämään, miksi näin tärkeä toiminta on vain hyvän tahdon varassa. Johtunee kissoihin liittyvästä arvostusvajeesta yhteiskunnassamme.

Kaikkien ei pidä hankkia kissaa. Jos sinulla ei ole halua, kykyä tai varaa huolehtia lemmikkieläimestä, älä hanki sitä. Kissa ei ole esine, eikä eläin ole olemassa vain sinua viihdyttääkseen. Lainsäätäjän pitää varmistaa, että eläimet on asianmukaisesti rekisteröity, hoidettu ja niiden lajiwtyypilliset tarpeet huomioidaan. Jokainen kissa on arvokas.

Kirjoittaja on tosielämän mielensäpahoittaja ja kuopiolainen järjestötyöntekijä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut