Kaikki ilmiantamaan

Inka Matilainen

Inka Matilainen

Kolumni

Suomessa alkoi kolmen viikon koronasulku koronasta pahimmin kärsivillä alueilla. Otsikoissa on myös ollut, millainen olisi mahdollinen tuleva ulkonaliikkumiskielto, jota valmistellaan kaiken varuilta.

Pääministeri Sanna Marin on painottanut, että kyseessä olisi sekä paikallisesti ja ajallisesti hyvin tarkasti kohdennetuista rajoituksista. STT:n tiistaisten tietojen mukaan pahimmilla epidemia-alueilla saisi ulkoilla vain yksin tai samassa kotitaloudessa asuvien kanssa, mutta ulkoilulle ei olla asettamassa mitään aikarajoja.

Toivottovasti tähän ei päädytä, mutta pakko kuitenkin myöntää, miten hieman alkoi hymyilyttää, kun lähipiirin kesken spekuloimme liikkumisen valvomista paikoin harvaan asutussa ja pitkien välimatkojen Suomessa.

Pysäytetäänkö jokainen auto ja ulkona kulkeva ihminen, ja kysellään, että kenenkäs tyttöjä ja poikia työ ootta, oottehan sammoo perhettä ja kai ootte vaan vessapaperia menossa hamstraamaan? Ja kai sama auto stopattaisiin uudestaan ja tarkistettaisiin kontin todellakin olevan täynnä sitä pyllypaperia.

Siinä on poliisilla työ vahtia, ettei Vesannon horonkyläläiset käppäile vaan huvikseen siellä metsän keskellä, hätyytellä nuoria kotiin Kuopion torin nurkilta ja hiihtäjiä pois Puijon laduilta.

Kai ootte vaan vessapaperia menossa hamstraamaan?

Ihan mahdoton homma viranomaisten valvottavaksi, ja tulimmekin siihen tulokseen, että kansalaisten apu olisi välttämätöntä.

Naapurikyttäyksellä on Suomessa pitkät, juurevat perinteet ja ulkonaliikkumiskiellossa tästä perinteestä olisi apua. Eli kansalaisille vaan lisää oikeuksia ja käyttöön ilmiantopalkkio kiellon rikkojien ilmoittamisesta.

Voisiko esimerkiksi koronavilkun kautta lähettää viranomaisille kuvan naapurista, kun kuulee, että kylässä on eri paikkakunnalla asuva tyttöystävä. Naapurille tulisi sakko ja ilmiantajalle palkkio.

Ja vielä parempi jos tätä voisi hyödyntää ennaltaehkäisevästi jo nyt, esimerkiksi kun näkee jonkun ilman maskia, tai liian lähellä toista ihmistä.

Johan alkaisi porukka pysyä kotona.

Kirjoittaja on toimittaja.

Kommentoi