Huomaa ihminen

Pääministeri Sanna Marinin käyttäytyminen Ylen tuoreessa Rankka vuosi -dokumentissa herätti keskustelua sosiaalisessa mediassa. Dokumentin yhdessä kohtauksessa kiireisen oloinen Marin saapuu haastatteluun Ylen toimitiloihin. Pääministeriä vastaan tullut Ylen sisältöpäällikkö yrittää heittää kohteliasta small talkia, mutta pääministeri ei juuri vaivaudu noteeraamaan häntä.

Sosiaalisessa mediassa monet ovat myös puolustelleet pääministerin käytöstä ja muistuttaneet, millaisissa paineissa hänkin on koronavuonna ollut.

Sinällään kyse ei kuitenkaan ole mistään pikkuasiasta. Toisen ihmisen huomioiminen vie vain sekunteja. Niissä pienissä mikrohetkissä voimme vaikuttaa muiden ihmisten päivän kulkuun ja mielialaan. Ja samalla koko yhteisömme hyvinvointiin. Pienikin kaunis sana tai myötäelävä katse voi olla päivän pelastus esimerkiksi masentuneelle tai läheisensä juuri menettäneelle. Toisaalta tyly lausahdus tai toisen huomioimatta jättäminen voi painaa heikoilla olevan vieläkin syvempiin vesiin.

Helsingin Sanomat (11.3.) julkaisi artikkelin ammateista, joissa työskentelevät saavat jatkuvasti kokea olevansa muille näkymättömiä. Muun muassa monet siivoojat ja kaupan kassat joutuvat toistuvasti kokemaan olevansa muille kuin ilmaa. ”Jotkut eivät huomaa tai ole huomaavinaan ollenkaan”, eräs siivooja kommentoi lehdelle.

Suomessakin asiantuntijat ja poliitikot pohtivat keinoja masennuksen ja yksinäisyyden torjuntaan. Nämä ongelmat eivät poistu pelkillä poliittisilla päätöksillä ja määrärahoilla. Tärkeämpää on, että kansakuntana ja yksilöinä opimme toistemme huomioimisen kulttuuria.

Ihmisen suuruudesta kertoo se, miten hän huomioi kohtaamansa ihmiset – erityisesti sellaiset, joista hänelle itselleen ei ole suoranaista hyötyä.

Kirjoittaja on päätoimittaja.

Ihmisen suuruudesta kertoo se, miten hän huomioi kohtaamansa ihmiset.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut