Syntipukit

Kolumni

Jokaisessa meissä asuu huippusuositun Salatut elämät -sarjan Ulla Taalasmaa. Oikealta nimeltään Maija-Liisa Peuhu on hämmentänyt ihmissuhdesoppaa ja etsinyt syntipukkeja yli kahdenkymmen vuoden ajan.

Maailmasta löytyy syntypukki jokaiseen vääryyteen, jos ei muusta niin ainakin yhteiskunnasta. 80-luvulla punkkaritkin tiesivät yhteiskunnalla olevan arvot, joskin ne olivat läpeensä mädät pystytukkien mielestä.

Vaikka hyvinvointiyhteiskuntaa kehutaan maailman parhaaksi keksinnöksi, siitä huolimatta siinä on valuvika: lapsilla on epäpäteviä kasvattajia, kouluissa hometta ja vanhuksia hoidetaan huonosti.

Syntipukkien kaivaminen on helppo ratkaisu. Kun syyttävä sormi osoittaa muita, ei tarvitse itse kantaa vastuuta mistään. Väinö Linnalta on jäänyt elämään monta osuvaan sutkausta kuten: ”En mää täsä syylissi kaippa yhtikäs. Konekiväri ja Lahtist mää kaipasi.”

Tiedonvälityksestäkin on tullut yhtä raviurheilua. Joskus tuntuu, että vanha hyvä sääntö on unohtunut: kukaan ei ole syyllinen, ennen kuin toisin todistetaan.

Onhan se outoa, jos kyvykkäät ihmiset pelkäävät sanoa mielipiteitään.

Helmikuussa laajasti uutisoitiin Kuopiossa liikkuvasta koronarokotehuijauksesta, jossa soittaja oli pyytänyt 12 euroa rokotteesta. Sittemmin paljastui, että kyseessä oli rehti soittaja kotisairaanhoidosta. Rokotekin oli ilmainen, 12 euroa perittiin vain käyntimaksusta.

Oma maailmansa on netin keskusteluareenat, joissa syntipukkien mollaaminen on jo taiteenlaji. Tyylilajille löytyy oma sanansa: trollaaminen, jonka ensisijainen tarkoitus on ärsyttää tai aiheuttaa ristiriitoja.

Kirsi Piha kohosi Kokoomuksen johtoon ryminällä 90-luvun puolivälissä. Silloin ei ollut tietoakaan Twitteristä. Äsken Piha ilmoitti vetäytyvänsä Helsingin pormestariehdokkuudesta ja yhdeksi syyksi on väitetty aggressiivista somevyörytystä.

Kuopiolainen apteekkiopin professori Riitta Ahonen kertoi Viikkosavossa (10.3.), miksi ei lähtenyt kuntavaaliehdokkaaksi, vaikka pyyntöjä oli tullut monestakin puolueesta. Ahonen kommentoi näin: ”Olen omassakin ammatissakin nähnyt, miten jopa ammatti-ihmiset ja koulutetut henkilöt ovat taitavia maalittamiskampanjoissaan.”

Somejulkisuudella on pahimmillaan käsittämätön voima ja julma luonne. Tarkoitus ei ole ymmärtää, vaan ymmärtää tahallisesti päin helvettiä. Onhan se outoa, jos kyvykkäät ihmiset pelkäävät sanoa mielipiteitään tai ryhtyä yhteiskunnallisiin luottamustehtäviin trollauksien pelossa.

Koranan aikana syyllisiä on riittänyt: THL, kiinalaiset, Trump, naapurin mummo, joka on piipahtunut ulkona ilman maskia. Tietenkin suurimpia syyllisiä ovat hesalaiset, jotka eivät malta pysyä Kehä kolmosen sisällä omassa karsinassaan.

Stadilaiset ovat taas nenääntyneitä, kun korona-aikana heihin suhtaudutaan kuin ruttotautisiin. Hyvinä aikoina ollaan valmiita nuoleskelemaan, kun lomalaisia halutaan kuluttajiksi paikallisiin maitokauppoihin ja mökkeilijöitä maksamaan kiinteistöveroja.

Kirjoittaja on kuopiolainen tiedotusenkeli.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut