Joutilaisuus on Kuopion hyve

Aija Pirinen

Aija Pirinen

Kolumni

Viikkosavo selvitti verkkokyselyssä, mitä kuopiolaisuus on ja mitkä ovat kaikkein kuopiolaisimpia ilmiöitä. Vapaamuotoiseen ja leikkimieliseen kyselyymme vastasi 241 kuopiolaista.

Oletimme, että vastauksissa kärjessä olisi kalakukko ja Puijo. Mutta eipä ollutkaan. Selvästi eniten mainintoja sai Kuopion tori ja torielämä. Tämän kyselyn perusteella Kuopio ei olisi Kuopio ilman toria, mualiman napaa.

Vastauksissa torielämästä nousi esiin myös yksi mielenkiintoinen huomio. Kymmenissä vastauksissa kuopiolaisuuden nähtiin ilmenevän ”joutilaana istuskeluna toripöydillä”.

Ensituntumalta tämän voisi mieltää Kuopiolle hieman epäedulliseksi, jopa noloksi huomioksi. Joutilaisuushan on kaukana aikamme suuresta hyveestä, tehokkuudesta.

Tämä huomio ei kuitenkaan ole liioiteltu kuva Kuopiosta. Tämän pystyi hyvin toteamaan esimerkiksi viime viikolla torin halki kävellessään. Kevätauringon lämmittäessä alkoi ihmisiä kerääntyä toripyörille istuskelemaan. Maskit oli monilla naamassa ja turvavälit kunnossa. Mutta pandemia-aikanakin tämä kuopiolainen ilmiö näytti pitävän kutinsa.

Ehkä juuri joutilas elämänmeno onkin se, mikä Kuopiossa houkuttelee.

Kuopion torilla voi tosiaan ajoittain todeta, kuin aika olisi pysähtynyt. Ihmiset istuvat kiireettöminä toripöydillä, seuraavat sieltä elämänmenoa ja käyvät juttuun ohikulkijoiden kanssa. Tätä voi hyvinkin kutsua joutilaisuudeksi. Mutta ehkä juuri joutilas elämänmeno onkin se, mikä Kuopiossa houkuttelee ja tekee kaupungista vetovoimaisen.

Tehokkuuden, suorittamisen ja ylikuormittumisen aikakaudella joutilaisuus on hyve, jota kannattaa vaalia.

Kirjoittaja on päätoimittaja.

Kommentoi