Miksi julkaisimme kaupunginjohtajan johtamistapaa käsittelevän artikkelin?

Toukokuun 3. päivä vietettävä Sananvapauden päivä on nyt ajankohtaisempi kuin aikoihin. Eri puolilta Eurooppaa kantautuu huolestuttavia tietoja sananvapauden kaventumisesta. Esimerkiksi Unkarissa moni tiedotusväline on ajautunut hallituksen ohjaukseen.

Sananvapaus ei Suomessakaan ole itsestäänselvyys, vaan sitä on aktiivisesti puolustettava.

Sananvapauteen kuuluu yleisön oikeus saada luotettavaa kuvaa yhteiskunnasta. Sen vuoksi lehdistönvapaus on olennainen osa sananvapautta.

Julkisen sanan neuvoston vuonna 2018 laatimassa sananvapauskannanotossa muistutetaan, että jos journalisti saa haltuunsa yhteiskunnallisesti merkittävää tietoa, hänellä on lähtökohtaisesti jopa velvollisuus julkaista tieto.

Tähän periaatteeseen nojaten julkaisemme tässä lehdessä Kuopion kaupunginjohtajan johtamistapaa kritisoivan artikkelin. Toimitukseemme on pitkin kevättä kantautunut viestejä kaupungintalolle pesiytyneestä autoritääriseksi koetusta johtamiskulttuurista. Kun viestejä alkoi tulla useasta eri suunnasta, koimme velvollisuudeksemme selvittää asiaa.

Juttuja ei koskaan tulisi perustaa yksittäisiin vinkkeihin, sillä vinkkaajilla saattaa itsellään olla omat tarkoituksenhakuiset motiivit taustalla. Siksi harkitsimme juttumme julkaisua pitkään ja juttua varten on tehty poikkeuksellisen laaja haastattelukierros toisistaan riippumattomille henkilöille. Saimme riittävän vahvat näytöt sille, että julkaisukynnys ylittyi.

Vahvan yhteiskunnan merkki on vahva ja vapaa media.

Suomalaisen yhteiskunnan vahvuus on se, että meillä vallankäyttöä saa kritisoida. Tämä ei ole vallankäyttäjien kiusaamista – vaikka siltä se saattaa juttujen kohteista joskus tuntua – vaan kansalaisten etujen ajamista. Vahvan yhteiskunnan merkki on vahva ja vapaa media, joka vahtii valtaa ja vahvat johtajat, jotka suhtautuvat saamaansa julkiseen kritiikkiin kypsästi. Kriittisten juttujen tehtävä on kehittää yhteiskuntaa parempaan suuntaan.

Kirjoittaja on päätoimittaja ja Julkisen sanan neuvoston jäsen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut