Syyllinen olo

Inka Matilainen

Inka Matilainen

Kolumni

Eräs radiokanava kysyy mainoksessaan: Mitä sä teet, kun on palattu normaaliin?

Kysymys tuntuu todella hassulle, kun katsoo ihmisvilinää ja meininkiä Kuopion torilla, kaupoissa, puistoissa ja kauppakeskuksissa. Jos joitakin rajoituksia ei olisi yhä voimassa ja ihmisillä ei olisi kasvomaskeja, voisi luulla, että normaaliin on jo palattu ja ettei valtavaa pandemiaa olisi enää olemassakaan.

Eikä ihme. Tilanne on hyvin samankaltainen kuin viime kesänä, kun tauti hiipui lämpiminä kuukausina. Koronatilanne on ollut Kuopiossa todella rauhallinen viime viikkoina ja aluehallintovirastokin tiedotti juuri, kuinka kokoontumisrajoituksia lievennetään.

Yhtä aikaa tuntuu todella mukavalta nähdä ihmisiä liikkumassa normaalisti nauttien aikaisesta kesästä ja tehdä itsekin niin. Olenko lie ainut, mutta edelleen on kuitenkin vähän syyllinen olo toreilla ja turuilla pyörimisestä, vaikka kuinka käyttää maskia, pitää turvaväliä ja läträä käsidesiä.

Väkisin pohtii, onko tämä turvallisuudentunne kuitenkin vain illuusio? Kupla, joka poksahtaa ihan justiinsa, kun nyt lähdemme ilottelemaan ja elämään entiseen malliin.

Onko tämä turvalli-suudentunne kuitenkin vain illuusio?

Olipa koronasta mitä mieltä hyvänsä, vuoden ajan jatkunut päivittäinen pelottelu taudin kamaluudesta ja tartuttavuudesta on kyllä mennyt perille. Eikä helpota kun lukee uutisia esimerkiksi Intiasta.

En kaipaa takaisin maailmaan, jossa lentomatkalle pitää päästä heti nyt kahdella kympillä. Kaipaan takaisin maailmaan, jossa ei tule rikollinen olo siitä, jos unohtaa maskin kauppareissulla, järjestää illanistujaiset ilman turvavälejä tai käy pubissa keikalla.

Liekö tuo ongelma lopulta vain lopulta omassa päässä.

Kirjoittaja on vt. päätoimittaja.

Kommentoi