Kenet sinä valitset?

Inka Matilainen

Inka Matilainen

Kolumni

Tämän lehden sivulta sivulta 32 voit lukea kuopiolaisesta Mariasta, joka tuli 6-vuotiaana Suomeen asuttuaan ensin vuosia lastenkodissa. Maria ei tunne biologisia vanhempiaan Venäjällä eikä tiedä, ovatko he edes elossa. Nuorempana Maria oli kiinnostuneempi taustastaan ja olisi halunnut tietää, mihin hänen juurensa johtavat. Sittemmin hän on hyväksynyt epätietoisuuden eikä ole koittanut enää selvittää historiaansa. Marian perhe on perhe, joka toi hänet Suomeen ja se riittää hänelle.

Ratkaisua ei voi kuin ihailla. Monesta meistä ei olisi hyväksymään moista ”keskeneräisyyttä” ja epätietoisuutta itsessä, vaikka sitähän koko elämä lopulta on. Ja se on ihan luonnollista. Ihminen haluaa tietää, mistä hän on tullut ja miksi olemme sellaisia kuin olemme. Marian kaltaisessa tilanteessa on myös luonnollista haluta tietää, miksi vanhemmat päätyivät antamaan lapsensa pois.

Veri on vettä sakeampaa sanoo vanha sanonta. Noh, faktisesti kyllä, koska onhan se veri sakeampaa kuin vesi, mutta muuten en sanoisi niinkään. Erityisesti viime vuosina varmasti jokainen on huomannut, ettei perhe ole enää kahdesta eri sukupuolta ja heidän keskimäärin kahdesta jälkeläisestä koostuva yksikkö.

Kaikilla ihmisillä ei syystä tai toisesta ole omaa verta lähellään. Ja vaikka olisikin, niin aina siihen niin kutsuttuun veriperheeseen ei voi turvautua. Veri voi olla myös vettä pahempaa ja suku todellakin voi olla pahin.

Siksi on tärkeää ettemme liikaa takerru juuriimme ja unohda, että ne eivät määritä meitä nyt. Jokaisella on oikeus itse määritellä itsensä ja perheensä.

Veri voi olla myös vettä pahempaa ja suku todellakin voi olla pahin.

Perhe on ihmiset, jotka sinä valitset ja ihmiset, jotka valitsevat sinut. Olivatpa sukua tai ei.

Kirjoittaja on Viikkosavon vt. päätoimittaja.

Kommentoi