Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuopioon jo vain torin vuoksi

Vierailijan kynästä

Kävin Kuopiossa toissakeväänä monen vuoden jälkeen. Ajoimme ystäväni kanssa toukokuisena lauantaina Kuopion kaupunginteatteriin katsomaan näytelmää Bernarda Alban talo. Ihastelimme kauniita maisemia ja vielä enemmän loistavaa näytelmää.

Takaisin ajaessamme mietimme, että miksi olimme ajatelleet, että Kuopio on kaukana Jyväskylästä. Olimme varanneet menomatkalle tämän ajatuksen vuoksi turhan paljon aikaa ajamiseen, ja ehdimme käydä ennen päivänäytöstä torilla kahvilla.

Me Jyväskylän torin suht rauhalliseen menoon tottuneet turistit ihmettelimme väen paljoutta. Ehdimme käväistä myös kauppahallissa, ja sekin oli hauska paikka. Savon murretta kuului ympärillä ja tunnelma oli kuin menneessä maailmassa.

Menin jo samana syksynä katsomaan samaan teatteriin Cabaret-musikaalin ja olin enemmän kuin pää pyörällä sen jälkeen. Kuopiossa ei taideta nousta seisomaan lopputaputuksissa, mutta sen olisin halunnut tehdä. Tänä keväänä oli haave päästä katsomaan Sademies-näytelmää, mutta sen ensi-ilta siirtyi ensi syksyyn. Aion mennä sen katsomaan, sillä Kuopio on tosiaan yllättävän lähellä.

Viime elokuussa kävimme Kuopiossa kesäturistina. Keskustassa oleva museokortteli on pieni, mutta tutustumisen arvoinen paikka. Valokuvauksen keskuksessa kannattaa käydä tai ainakin poiketa syömään sen idylliselle sisäpihalle vohveleita. Ne olivat hyviä, niin suolaiset kuin makeatkin.

Tunnelma oli kuin menneessä maailmassa.

Kuopion satama oli pettymys, kun olimme päässeet sinne navigaattorin avulla. Jyväskylän selkeään ruutukaavaan tottuneelle Kuopion keskusta on hieman haasteellinen. Oli stressaavaa seurata minkä risteyksen kohdalla saa tulla oikealta eteen ja risteyksiä riitti.

Satamassa oli kaksi penkkiä ja loppujen lopuksi ei mitään. Oliko syynä elokuu eli onko siellä kesä- ja heinäkuussa enemmän tarjontaa? Tässä asiassa Jyväskylän satama on ehdottomasti voittaja.

Näiden kaikkien kokemusten perusteella saatan ottaa tänäkin kesänä suunnaksi Kuopion. Järvien keskellä kulkevalla ysitiellä on monta levähdyspaikkaa, jossa voi juoda termarikahvit ja syödä eväät. Tosin matka ei ole niin pitkä, etteikö jaksaisi ilman eväitä Kuopioon asti, mutta lomamatkalla on hauskaa pysähtyä juomaan kahvit ja katsella maisemia.

Kuopiossa voi olla muutaman tunnin myös hauskassa kielikylvyssä. Kun menimme ravintolaan ja tarjoilija toi ruokalistat tutkittavaksi, hän sanoi lähtiessään ”Tulen kohta sitten jutustelemaan”. Hän ei sanonut, että tulen ottamaan tilauksen, vaan hän tuntui tulevan juttelemaan kanssamme. Yhtä leppoisaa ja hyvää oli palvelu alusta loppuun.

Kirjoittaja on Suur-Jyväskylän Lehden toimittaja.