Ismo Vornasen kommentti: Älä äänestä vihaista ehdokasta

Viha on yhtä suuri uhka ihmiskunnalle kuin ilmastomuutos.

Väkivaltatapauksien määrä jakaa kaupungit ja kaupunginosat turvallisiin ja turvattomiin paikkoihin. Kuopiossa väkivaltaa esiintyy eniten keskustassa ja Petosella. Tiina Mutila
Ismo Vornanen

Ismo Vornanen

Poliitikot pohtivat kuntatasollakin ilmastovaikutuksia. Me Too -kampanja on ravistellut kulttuurimme myrkyllisiä pöytätapoja. Pelkäämme pandemiaa, mutta eikö ihmisiin juurtunut viha tapa enemmän kuin kulkutaudit. Ydinpommit voivat tuhota koko ihmiskunnan, jos Putin tai Biden polttavat päreensä. Vihaa on mikro- ja makrotasolla.

Poliitikkoja ja poliiseja uhataan väkivallalla. Kansanedustaja Minna Reijonen kertoi viime viikolla, että hänen perheensä omakotitalon pihaan oli tunkeutunut henkilö ja pahoinpidellyt hänen miestään (SS 18.5.) Kaupungit ja kaupunginosat jakaantuvat turvallisiin ja levottomiin paikkoihin. Kakkoskotini Helsingin Munkkiniemessä on leppoisaa stadia, mutta Kaupungin ytimessä Kampin ja Kluuvin nurkilla sekä Itäkeskuksessa väkivaltatapaukset moninkertaistuvat. Jotkut puhuvat Helsingistä ja Itä-Helsingistä kuin kyse olisi kahdesta eri kaupungista.

Ruotsissa tapahtuu ampumiskuolemia eniten Euroopassa. Teinipuukotuksia ja väkivaltaisia jengejä on Suomessakin, ei vain Ruotsin suurissa kaupungeissa. Kuopiossa suurin riski joutua väkivallan uhriksi on keskustassa ja Petosella.

Väkivalta on noloa ja raukkamaista. Kukaan ei viihdy ihmisen lähellä, joka on kiukun tai vihan vallassa. Eläimetkin vaistoavat aggression. Vihaisen ihmisen läheisyydessä parveilevat korkeintaan paarmat, joille sentään kelpaa raivoavan ihmisen veri.

Vihaisena ruoka ei maistu, uni ei tule silmään, sairaudet tarttuvat helpommin ja elinikä lyhenee. Aggressiivinen ihminen näkee vikaa muissa, koska hänessä itsessä on vikaa. On tärkeää, että laillisesti väkivaltaa käyttävissä ammateissa ihmisten luonteen laatu testataan tarkasti. Hiljakkoin uutisoitiin, miten vartija rusikoi myymälävarasta espoolaiskaupassa ja aggressiiviset jenkkipoliisit ovat maailmanlaajuinen puheenaihe.

Vihaa esiintyy urheilusta valtiolliselle tasolle, josta viimeinen esimerkki on Valkovenäjän Lukašenkan väkivaltakoneisto. Mitä kertoo Yhdysvalloista se, että maassa on kymmeniä kouluampumisia vuodessa. Vihan ja alkoholin yhdistelmä selittää Suomessa murhia.

Vaikka raivoamme kuinka paljon emme koskaan pysty nujertamaan kaikkia vihollisiamme. Vihollinen on sisällämme oleva mielen myrkky, jota ruokkii kateus, pelko ja vallan himo. Sama ihminen voi olla yhtenä päivänä ystävä, toisena vihollinen, jos ihmismielestä puuttuu kärsivällisyys ja kyky ymmärtää toisten käytöstä. On eri asia vastustaa pahaa, kun vihata pahantekijää.

Jo lapsille pitäisi opettaa, että lyöminen on raukkamaista. Jokainen nyrkkitappelu elokuvassa, jääkiekkokaukalossa ja vapaaottelussa vahvistaa sairaita ihanteita. Väkivallan hinta on hirmuinen hävittäjähankinnoista rikoksiin ja perhetragedioihin. Älkää äänestäkö vihaista kuntaehdokasta, koska hän tekee äkkipikaisia päätöksiä eikä voi muutenkaan hyvin.

Kommentoi