Tietyö on totta

Inka Matilainen

Inka Matilainen

Kolumni

”Sisko tahtoisin mennä, mutta moottoritie on kesken. Työkoneiden valot mulle huutaa. Tahtoisin valittaa, mut en tunne kunnanjohtajaa. Perillä olisi unelma, mutta tietyö on totta.”

Näin laulelee koomikko Ismo Leikola kappaleessaan Moottoritie on kesken. Hieman samanlaisen keskustelun kuulin sivukorvalla kävellessäni Kuopion keskustassa äskettäin.

Lähelläni kulkenut pariskunta puhui siitä, kuinka kaunis kesäkaupunki Kuopio on. Menimme tietyömaan ohi ja toinen kommentoi sarkastiseen sävyyn: ”On todella upea kesäkaupunki. Jokaisella nurkalla joku tietyö tai rakennusurakka menossa. Kyllä todella kannattaa turistien tänne tulla.”

Ei ole ensimmäinen kerta, kun omiin korviini kuuluu harmittelua tietöistä, katuremonteista ja suljetuista kulkureiteistä kauneimpaan kesä- ja loma-aikaan. Ihmisiä tuntuu ottavan pannuun erityisesti liikennejärjestelyjen muuttuminen.

En ole rakennustöiden enkä varsinkaan tietöiden ammattilainen, mutta puhtaalla maalaisjärjellä ajateltuna tulee mieleen, että maassamme, jossa on vielä neljä vuodenaikaa, on teiden korjaukset helpoin tehdä kesällä kun maa on sula ja sitä rataa. Lisäksi aika moni kuitenkin myös toivoo, että teitä ja muitakin kaupunkialueita kunnostetaan edes joskus.

Remontit kuuluvat Suomen kesään yhtä paljon kuin itikat.

Sitten kun noihin hommiin vihdoin ryhdytään, alkaa kova purritus, että pitää kiertää lenkki jostain, kotimatka kestää pidempään, meteliä kuuluu ja miksi niitä pitää juuri minun loma-aikanani tehdä. Uusi ja valmis kyllä kelpaa kuitenkin kaikille.

Remontit kuuluvat Suomen kesään yhtä paljon kuin itikat. Kummatkin ovat ikäviä, mutta lopulta kyse on enemmän omasta asenteesta, miten pilalle päivä itsellä tai turistilla menee. Koitetaan kestää.

Kirjoittaja on vt. päätoimittaja.

Kommentoi