Kommentti: Onko Suomi moniavioinen maa?

Sitoutuminen parisuhteeseen kiinnostaa eniten vanhoja.

Nyky-Suomessa voi olla ”eettisesti” parisuhteessa usean ihmisen kanssa. Katja Juurikko
Ismo Vornanen

Ismo Vornanen

Hesarin artikkelissa eräs muslimimies perusteli moniavioisuutta sillä, että mies oppii johtajuutta eläessään usean vaimon kanssa. MTV:n uutissivuilla otsikoitiin: ”Useat Suomen muslimiäidit yksinhuoltajia – peitelläänkö moniavioisuutta?” Indonesiassa muslimivaimot voivat asua eri kodeissa, joiden välillä mies matkustaa. ”Moniavioisuus” herättää kauhistelua, mutta onko Suomikin käytännössä moniavioinen maa.

Aika harva pysyy juhlavassa lupauksessa: ”Kunnes kuolema meidät erottaa…” Avioerohakemusten määrä nousee kesälomien jälkeen elokuussa. Emme näytä kestävän yhteistä lomaa, jossa puolisot kulkevat aamusta iltaan peräkkäin ja nyhjäävät kylki kylkeä vasten ahtaassa lomamökissä tai hotellihuoneessa.

Varsinkaan nuorena yksiavioisuusajatus ei houkuttele. Ensimmäisen avioliiton solmimisiän nousu jatkuu ja uudelleen naimisiin menneitä on vähemmän kuin aikaisemmin. Avioliiton kaltainen sitoutuminen kiinnostaa tilastokeskukseen mukaan vasta vanhemmissa ikäluokissa.

Tutkija Osmo Kontulan rinnakkaissuhteita käsittelevät tilastot osoittavat, että suomalaisilla voi olla seksikumppaneita elämänsä aikana enemmän kuin maksimissaan 4 vaimon kanssa elävällä muslimimiehellä. Kontulan mukaan 39 prosenttia miehistä ja 30 prosenttia naisista on harrastanut rinnakkaissuhteita. Rinnakkaisiin suhteisiin on alkanut kehittyä sopiva eettinen koodisto.

Sopimukseen perustuvia monisuhteisia ihmisiä on Suomessa arvioitu olevan 55 000–165 000 henkeä. Näissä suhdejärjestelyissä kaikki osapuolet tietävät ulkopuolisista suhteista eikä kyse ole mistään salarakasilmiöstä.

Me Naiset -lehdessä 30-vuotias Hanna kertoo seurustelevansa kahden miehen kanssa. Hanna lausuu, että elämä ”soolopolyna” ratkaisi selittämättömän parisuhdeahdistuksen: ”Haluaisin ajatella, että molemmat suhteet ovat tasavertaisia, mutta tilanteet voivat vaihdella. Eli toissijaisesta suhteesta voi tulla ensisijainen suhde jossain vaiheessa”. Hanna ei kuitenkaan halua jakaa talouttaan tai kotiaan kenenkään kanssa.

Monisuhteisuutta kuvataan iltapäivälehdissä vapauttaviksi, kun ei ole lopullisen sitoutumisen pakkoa. Enää ei puhuta parisuhteen ongelmista vaan kielteisistä tunteista, jotka voivat nousta esiin usean eri kumppanin kanssa. Suomeen on jo perustettu monisuhteisuusyhdistys.

Uskollisuusperiaatetta parisuhteissa noudattaa kuitenkin yli puolet ihmistä, joskin tilastoissa näkyy, että parisuhteet ovat lyhyempiä kuin aiemmin. Kun sinkkututkimuksessa kysyttiin heidän käsityksiään uskollisuudesta, sijoittui Kuopio uskollisuustilastoissa kolmanneksi. Vain Hämeenlinna ja Seinäjoki olivat edellä. Suurena kaupunkina Helsinki ei ollut 10 uskollisimman kaupungin joukossa.

Tutkimusten mukaan uskolliset arvostavat parisuhteen pitkän tähtäimen hyötyjä ja vähättelevät havaintojaan, jos sattuvat kohtaamaan houkuttelevan ihmisen.

Kommentoi