Asenteesta kiinni

Kolumni

Kuopion Pysäköinti tiedotti, kuinka Kuopion toriparkissa kirjattiin tämän vuoden heinäkuussa kautta aikain suurin kävijämääräennätys. Pysäköintejä oli tuolloin 71 498. Viime vuonna vilkkain kuukausi oli niin ikään heinäkuu, jolloin pysäköintejä oli 63 370.

Savon Sanomien artikkelissa (SS 30.8.2021) vs. toimitusjohtaja Vesa Saramäki arvelee syyksi koronan taittumista, hyviä kelejä ja vilkastunutta kotimaan matkailua. Jutussa kerrotaan, että viime vuonna pysäköintejä oli yhteensä 551 106 ja kuinka kävijämäärät perustuvat siihen, että ihmiset lähtevät liikkeelle ja käyvät keskustassa.

Keskustan kuihtumisista kertovien uutisten keskellä tämä on erittäin iloinen asia, joka kertoo ehkä siitäkin, että ihmisten Kuopion keskustassa ajamisen ja toriparkin sekavuuden pelko on hälvennyt. Toriparkkia ja Kuopion keskustaa kun yhä usein kuulee kritisoitavan sekavaksi, vaikka keskusta se on siinä missä muutkin hyvine ja huonoine puolineen. Mielikuvat istuvat tiukassa, vaikka todellisuus olisi kuinka toinen ja parannuksia tehty vuosien mittaan.

Kun mummoni lähti tovereineen keskustaan ja heitti auton torin alle, etsittiin sitä takaisin tullessa pari varttia. Päivän ostosten tiimellyksessä oli unohtunut, että mihin kerrokseen se pirssi jäikään. Ei kuitenkaan tarvinnut lapsenlapsen lähteä pelastamaan, kun auto lopulta omin neuvoin löytyi ja uloskin päästiin. Nauruksihan se savolaisrouvilla meni, kun mietittiin, että onneksi oli maan kamaralta haettu leipä, niin ei olisi nälkään kuollut, jos olisi pitänyt yö toriparkissa maata. Uudestaankin voi kuulemma torinalusparkkiin ajaa.

Joskus se on vain kiinni asenteesta.

Kirjoittaja on vt. päätoimittaja.

Mielikuvat istuvat tiukassa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut