Kommentti: Vahvistavatko palkkapoliitikot demokratiaa?

Minna Reijonen ja muut kansanedustajat harrastavat kolmen roolin korruptiota.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan päätoimisuutta perusteltiin Kuopiossa suurten kaupunkien esimerkillä. Jäi kuitenkin sanomatta, että isoissa cityissä vaaleissa valittavat pormestarit korvasivat kaupunginjohtajan ja apulaiskaupunginjohtajat.

Kuopiossa päätoiminen hallituksen puheenjohtaja ei korvaa ketään. Hänelle maksetaan vain palkkaa. Uudistusta ei olisi Kuopiossa hyväksytty, jos ei olisi luvattu osa-aikapalkkaa nauttivia varapuheenjohtajia. Palkkatukea heruu useammalle puolueelle.

Päätoimisena häärivä Aleksi Eskelinen raataa palkkansa eteen eikä 5000 euron korvaus ole kummoinen kaupungin poliittisesta ykköspaikasta. Reilua olisi kuitenkin kertoa veronmaksajille, että puheenjohtajat saavat palkan päälle kokouspalkkioita, jolloin Eskelisenkin korvaus nousee tuntuvasti.

Poliittisessa osa-aikaisuudessa liikutaan hämärän rajamailla. Kuka valvoo ja miten osa-aikaisten aikatauluja? Maltaako osa-aikainen olla politikoimatta varsinaisella työajalla? Laulaako kännykkä pitkin päivää? Yrittäjällä voi olla houkutus hoitaa osa-aikaista poliittista tehtävää vasemmalla kädellä, kun firman työt kaatuvat päälle. Osa-aikaisesta voi tulla päätoimi tai päinvastoin. Ainakin on riski väsähtää.

Kansaedustajat puhuvat työn vaativuudesta. Niin vain Tuula Väätäiselle (sd.) ja Marko Kilvelle (kok.) näyttää aikaa riittävän valtuuston puheenjohtajaksi 20 000 euron lisäliksalla. Ongelma ei ole palkka vaan ajankäyttö. Kansanedustajat himoitsevat valtuuston puheenjohtajan vakanssia, koska tehtävässä voi paistatella kaupungin keulakuvana ja saada ilmaista näkyvyyttä vaalityöhönsä osallistumatta kuntapolitiikan haalarihommiin.

Minna Reijonen (ps.), Nilsiän super-kansanedustaja vaikuttaa kaupunginhallituksessa, johtaa valtuustoryhmää ja hakee paikkaa aluevaltuustoon. Reijonen kirjoittaisi mielipidekirjoituksen lehteen äänestäjän huijaamisesta, jos jonkun muun puolueen edustajalla olisi yhtä korruptoinut poliittinen asema kuin hänellä itsellään. Maanantaina Reijonen häärää kaupunginhallituksessa ja käy sitten kertomassa valtuustoryhmälleen, miten ryhmän olisi viisasta äänestää. Tiistaiaamusta lähtien hän patsastelee eduskunnan käytävillä.

Kunnanvaltuustoissa nappia käy painamassa tällä hetkellä 175 kansanedustajaa. Aluevaltuusto tuo kansaedustajille jo kolmannen hallintotason roolin. Äänestysprosentti huolestuttaa tulevissa aluevaaleissa. Miksi kannattaa äänestää, jos samoilla tyypeillä on kaksois-, kolmois- tai peräti neljänsiä poliittisia rooleja. Ministereitäkin osallistuu kuntavaaleihin. Kaiken huipuksi Euroopan Unionin meppi Elsi Kataisesta tuli Kuopion kuntavaalien äänikuningatar. Äänestäjän huiputus jatkuu, jos ei lailla rajoiteta harvainvaltaa. Äänestäjäkin voisi katsoa peiliin.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut