Pullonkorkki auki

Kolumni

Sosiaali- ja terveysministeriö ilmoitti alkuviikosta uudesta koronaviruksen testausstrategiasta. Uusi testausstrategia pohjautuu siihen, että kahdesti rokotettujen ei tarvitse käydä koronatesteissä lievien oireiden ilmaannuttua. Poikkeuksen muodostavat tietyt riskiryhmät.

Ylilääkärit kautta rantain ovat tervehtineet tätä uutista ilolla, sillä nyt terveydenhuollon resursseja on uuden linjauksen myötä mahdollista suunnata enemmän muiden sairauksien hoitoon ja ehkäisyyn.

Ai, onkos meillä muka vielä muitakin sairauksia kuin korona, jotka saattaisivat vaatia hoitajien ja lääkäreiden huomiota?

Kyllä näin äkkinäisen silmissä maailmasta on kokonaan hävinnyt tavallinen flunssa, hammassärky, oksennustaudit, diabetes, sydän- ja verisuonitaudit, syövät, sukupuolitaudit ja mielenterveysongelmat.

Viimeiseen kahteen vuoteen kurkku ei ole voinut tulla kipeäksi kylmästä ulkoilmasta eikä lapsen nenä ole voinut vuotaa allergiasta, koska korona. Päähän koskee = korona. Maha sekaisin = korona. Aivastus = korona.

Ai, onkos meillä muka vielä muitakin sairauksia kuin korona?

Pandemia täytyy edelleen ottaa vakavasti. Flunssaisena on syytä pysyä kotona, ja hakeutua testiin mikäli kuuluu riskiryhmään tai ei ole rokotetta.

Silti maailmassa on edelleen muutakin, mikä sairastuttaa ja ajatelkaa, jopa tappaa. Ihmisiä kuolee päivittäin esimerkiksi sydänkohtauksiin, itsemurhiin tai syöpään. Nämäkin sairaudet koskettavat maailmanlaajuisesti. Niitä ei voi ehkäistä tai hoitaa käsidesillä, kasvomaskeilla ja metrien turvaväleillä saatikka pitkillä odotusajoilla. Yksi tartuntatauti, vaikka vakava olisikin, ei voi mennä loputtomasti kaiken muun edelle. On jo korkea aika raottaa pullonkorkkia, ja toivotaan ettei suihkua pitkin lattioita.

Kirjoittaja on vt. päätoimittaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut