Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kommentti: Säästöön vain arkkurahat

Seniorin muistin pätkiminen työllistää omaisia ja viranomaisia.

Älkää elätelkö harhaluuloja. Useimmista tulee höppänä ja muisti alkaa pätkiä. Voitte käydä 70-vuotiaana kuntosalilla ja ratkoa ristisanatehtäviä. Askeleenne voi olla ketterä ja puhe luistaa. Silti aivotoimintanne alkaa haurastua. Pahimmassa tapauksessa, ette muista missä asutte. Olipa tiedossa millainen taivaspaikka tahansa, keho on joka päivä lähempänä kuolemaa.

Yhtenä päivänä saatatte olla kuin avuton lapsi, joka tarvitsee ympärivuorokauden vaippaa. Väkevän tervaskannon kunto voi romahtaa äkillisesti. Jos ette pyydä ajoissa luottosukulaisia talkoisiin, digiaikakaudella myöhästyneet laskunne joutuvat perintäfirmojen kitaan.

Älkää makuuttako rahojanne tuottamattomilla käyttötileillä, älkääkä piilotelko rahojanne patjan alla ja syyttäkö hoitajia, kun ette muista piilojanne. Laskuja ei kannata käydä maksamassa pankissa taksilla yksi kerrallaan. Pankki velottaa kympin laskusta vitosen.

Antakaa läheisellenne tilinkäyttöoikeus. Jos olette laatineet edunvalvontadokumentin, kestää kuukausia ennen kuin sopimus etenee maistraatista käräjäoikeuteen. Itselläni on 93-vuotiaan sukulaismiehen tilinkäyttöoikeus. Ei tarvita kirjanpitorumbaa kuten virallisessa edunvalvonnassa.

Sukulaismiehellä on muistisairas puoliso. Hänen maksunsa oli ohjelmoitu maksupalveluun. Maksusopimukset kuitenkin raukesivat, kun puolison hoivakoti Sunne myytiin Attendolle. Rouvan kulut on ollut pakko maksaa aviomiehen käyttötililtä. Yhden ihmisen tiliä ei ole mitoitettu kahden vanhuksen laskuihin. Rouvan tilillä olisi varoja, mutta käyttöoikeus vain miehellä, mutta hänestä ei ole enää tilin käyttäjäksi.

Laskujen selvittely on muutenkin hankalaa. Vanhuksia rahastavat useat tahot ja kaupungin palveluiden laskutukset ovat ulkoistettu. Parasta ja nopeinta palvelua tarjoavat perintätoimistot.

Kahden vanhuksen laskujen pyörittäminen on kuin hoitaisi osa-aikaista tilitoimistoa. Muutamia esimerkkejä mainitakseni laskuja tippuu partureista, lehtitilauksista, saunavuoroista, sairaskuljetuksesta, ulkoilutuksesta, apteekista ja sairaalareissuista. Omainen joutuu salasanojen ja tunnuksien digitaaliseen vankilaan.

Sopikaa siis järjissä ollessanne raha-asioistanne. Käyttäkää myös surutta varojanne eläissänne. Tähdätkää siihen, että kuolemanne jälkeen teille jää vain arkkurahat. Älkää tinkikö lääkkeistä, silmälaseista ja hammashoidoista. Myykää kesämökkinne ja ylimääräinen roinanne ja käynnistäkää kulutusjuhlat.

Työllistäkää hierontapalveluja, kauneushoitoloita, siivousfirmoja ja matkanjärjestäjiä. Vähät välittäkää perintöä kyttäävistä sukulaisistanne ja lapsistanne, joiden on aika oppia tulemaan toimeen omillaan. Eivät yksiössänne harvoin piipahtavat lapsenne mitään perintöä ansaitsekaan.