Kolumni Kaikki kadulle istumaan

Läpi historian hyvistä tavoista on väännetty. Monet tavat ovat syntyneet hovityhjäntoimittajan päähänpistoista, joita on sitten apinoitu ja ihailtu pitkin maailmaa.

Esimerkiksi keskiajalla ritarit laittoivat naisen kulkemaan edellä siltä varalta, että nurkan takana saattoi vaania katala murhaaja. Liekkö suomalainen vastine tähän ”naiset edellä vaikka heikoille jäille”.

Vielä 60-luvulla hyviä tapoja pidettiin itsestäänselvyytenä. Olipa ihmispoloinen kasvanut millaisessa töllissä tahansa, peruskäyttäytymissäännöt olivat hallussa, mutta niitä ei osattu siirtää seuraavalle sukupolvelle.

Sitten tuli moderni kiire ja kuvaan astuivat kaiken maailman viisastelijat. Lasten täytyi saada varttua rauhassa, muksuja ei saanut pakottaa, syyllistää, käskeä, eikä missään taivaan nimessä rangaista.

Tenavia tuli ymmärtää ja keskustelua käydä lämpimässä hengessä. Näitä hedelmiä nyt korjataan. Kun kukkahattutäti pyytää kauniisti linja-autossa poistamaan jalat penkiltä, vastauksena on vierasta kieltä, joka tunnetaan V-tyylistä.

Julkisuus tai some-maailma eivät ole paljon tapakulttuuria kohentaneet.

Ivanhuudot ovat kaikuneet etenkin aikuisten näppäimiltä.

Tosi-tv-ohjelmissa kansalaisille opetetaan kiusaamisen eri lajeja. Unelmavävyn syliin jonottaa viisi kuvankaunista daamia. Yksi kerrallaan neitokaisia hylätään kylmästi pientareelle.

Näin töllöttimestä matkittu halventava malli siirtyy kouluihin ja työpaikkoihin. Eristäminen, oman edun vaaliminen ja törkeyksien viljeleminen näkyykin median lööpeissä.

Jo Lumiéren veljekset oivalsivat liikkuvan kuvan mahdin ja vaikutuksen. Pioneerit tekivät lukuisia elokuvaan ja valokuvaukseen liittyviä keksintöjä.

Mahatma Gandhi sanoi viisaasti: ”Nopeudesta ei ole hyötyä, jos suunta on väärä.” Tämä pätee some-maailmaan, jossa hyvät tavat loistavat poissaolollaan. Kaikki tapahtuu helposti ja vauhdilla.

Internetissä vihata ja kiusata – vaivattomuus koukuttaa. Esimerkiksi Elokapinalliset ovat olleet myrskyn silmässä. Nuoret kapinalliset on leimattu hölmöiksi, ääliöiksi ja idiooteiksi. Toimintatapoihin en ota kantaa, mutta onhan nämä nuoret lajitoveriensa eliittiä.

Ivanhuudot ovat kaikuneet etenkin aikuisten näppäimiltä. Miten se kiusaaminen loppuu, jos aikuiset syöttävät hiiren käärmeen suuhun.

Sitä paitsi, myönsihän valtakunnan rahamahti, Björn Wahlroos televisiossa istuneensa kadulla nuoruudessaan: kaikki tietävät mitä herrasta on tullut. Nyt vain kaikki reippaasti kadulle istumaan, ja kahdenkymmen vuoden kuluttua olette miljonäärejä.

Ajan saatossa tavat muuttuvat. Aristoteles kuvaa Nikomakhoksen etiikassa, että kyky kävellä hitaasti on suurisieluisen merkki.

Savolaisiin tapoihin on puolestaan liitetty kierous, joka ei kuitenkaan ole petollisuutta. Kansainvälisessä kanssakäymisessä samasta tavasta eli kieroudesta on käytetty sanaa: diplomatia.

Kirjoittaja on tiedotusenkeli.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut