Kiertelemättä Lihasta luopumisen tuska – Uskaltaisivatko vihreät ottaa lihattomuuden vaaliteemaksi?

Aina kun rajoitetaan ihmisten epäterveellisiä addiktioita, käynnistyy informaatiosota. Helsingin kaupungin lihatarjoilusta luopuminen, sokeriverosuunnitelmat tai pandemian aikana alkoholin anniskelun rajoittaminen tyrmättiin muun muassa itsemääräämisoikeudella ja valinnanvapaudella.

Helsinki sohaisi rohkeasti lihansyöjien tunteita. Ihmiskunta alkaa nousta luolamiestavoistaan. Todennäköisesti 50 vuoden päästä lihansyöjiä pidetään barbaareina, jotka käyttivät ravinnokseen tietoisesti tuntevia eläimiä samoin kuin nyt kauhistellaan vuosikymmenten takaista naisten kohtelua tai lasten kuritusväkivaltaa.

Muistan hyvin, kun koulun emäntä vaati lääkäritodistusta, kun ilmoitin takavuosina, etten syö punaista lihaa. Myrkyllisessä maskuliinisuudessa kasvisyönti oli pilkan kohteena. Kun valistus tunkeutui koululaitokseenkin, emäntä suostui siivilöimään ruskeasta kastikkeesta lihapalat ja kaatoi kastikkeen pottujen päälle.

Nyt kouluissa on vegelinjoja ja vegepäiviä. Kauppojen hyllyt notkuvat vegetuotteita. MTK:n olisi syytä kannustaa viljelijöitä vegetuotteiden kehittelyyn eikä arvostella Helsingin historiallista päätöstä. Kaikki muutokset ovat tuskallisia. Kun Kuopion kaupunki lopetti uimahalleissa laudeliinojen jakelun roskaamis- ja säästösyistä, vastarinta oli hirmuinen. Nyt monet laittavat pyllynalustan uimakassiin, vaikka miesten puolella tapa vaatii vielä harjoittelua.

Lihansyöntiä ja muita riippuvuuksia ei voida poistaa kertarysäyksellä. Helsingin vihreät puhuvat lihan kulutuksen puolittamista vuoteen 2025 mennessä. Helsinki teki kuitenkin yhden munauksen. Lihakiellosta poiketaan pormestarikunnan ja ylimpien johtajien tilaisuuksissa. Muutosvastarinta voimistuu, kun johtajien suupielistä valuu paistin rasva ja alamaisten vegeannoksia perustellaan ilmastosyillä.

Pienempien paikkakuntien poliitikot tuhahtavat Helsingin kotkotuksille. Valtuustojen pikkujoulupöydissä pitää olla kinkkua. Kuopion valtuuston korkea keski-ikä korreloi lihariippuvuuden kanssa. Montako kasvisyöjää on valtuustossa? Onko yhtään vegaania edes vihreiden valtuustoryhmässä? Erityisesti keskustaa ja muita perinteisiä puolueita nyppii Helsingin itulinja. Onhan äänestäjissä runsaasti vakaumuksellisia lihansyöjiä.

Lihansyöntiä ja muita riippuvuuksia ei voida poistaa kertarysäyksellä.

Tilastokeskuksen mukaan lihaa ostamattomia talouksia on pääkaupunkiseudulla 10,5 prosenttia ja maakunnissa 7,5 prosenttia. Eniten lihattomia talouksia on ikäluokassa 25-34 vuotta. Maakunnissa lihattomuus on kasvanut jyrkästi. Kuluttajat ovat myös äänestäjiä.

Uskaltaisivatko Pohjois-Savon vihreät julistaa aluevaalien teemaksi lihankäytön puolittamisen? Onko Kuopion vihreillä kanttia tehdä valtuustoaloite lihan tarjoilun lopettamisesta? Maailman terveysjärjestö WHO pitää lihaa syöpää aiheuttavana karsinogeeninä. Vihreillä olisi profiloitumisen paikka. Muut puolueet seuraavat aikanaan perässä.