Kolumni Se aika vuodesta

Kun katsoo ympärilleen, on vaikea uskoa, että siihen on vielä kuukausi. Ensimmäiset televisiomainokset ilmestyivät yli kuukausi sitten. Ravintolassa on tarjottu teemaan sopivaa buffetruokaa jo kahden viikon ajan. Mainoslehtiset täyttävät postilaatikon. Lehdet julkaisevat reseptejä. Otsikot kertovat suosikkilahjojen loppuvan kaupoista jo ihan kohta. Muovikuusia on tarjolla kokonaisena ja koottavana. Ilmeisesti se on jo sittenkin täällä. Joulu.

Milloin joulu alkaa? Kokemukseni mukaan vuosi vuodelta aiemmin. Tänä vuonna joulu tuli vastaan lokakuussa. Kauppojen hyllyt on lastattu täyteen ja aukioloaikoja pidennetään, tervetuloa ostamaan oikea joulu! Markkinoinnin kannalta ensimmäiset joulumainokset kieltämättä kiinnittävät huomion, niin hyvissä ajoin mainonta aloitetaan. Miten voi odottaa joulua, jos joulu alkaa ennen kuin sitä edes ehtii odottaa?

Joulu nykyisellään tarjoaa oivat mahdollisuudet itsensä ylittämiseen. Sekä ylisuorittaminen että ylikuluttaminen ovat vain muutaman askelen päässä. Kun on viikkojen ajan suorittanut lahjaostoksia, juonut muki tolkulla talon glögiä, hankkinut kukkia ja valoja, koristellut ikkunat ja ovenpielet, ahminut vatsansa täyteen puuroa sekä vielä viimeisillä voimilla käynyt hakemassa sukulaisen naapurille, jota kerran moikkasi sen Rauhallista Joulua -toivottavan kortin, ei ole ihme, jos jouluviikolla jo vähän alkaa piiputtaa. Ja totta kai markkinat ja marketit tarjoavat kaikkea maan ja taivaan väliltä, se on heidän tehtävänsä! Tähän aikaan vuodesta kukkaron nyörit ovat monella melko löyhässä ja kun kysyntää löytyy, löytyy myös tarjontaa. Tuleeko se joulu sittenkään ostamalla?

Helvetillinen säntäily kristillisen juhlan alla on ajatuksena hieman ristiriitainen. Lapsena joulussa oli parasta, totta kai, lahjat. Eikä minulle paketit pettymystä tuota aikuisenakaan! Olen saanut valtavan määrän lahjoja ja ilolla ottanut ne vastaan. Silti on olemassa yksi lahja, jonka muistan paremmin kuin mitään toista lahjaa. Sain mummin joulupaketista lenkkimakkaran ja sinapin. Ikimuistoisimpiin lahjoihin ei aina tarvita pitkiä maksuaikoja ja vaihto- ja palautusoikeutta loppiaiseen saakka.

Monelle joulu on perinteinen juhla, johon liittyy paljon nostalgisia muistoja. Tutut ja turvalliset joulurituaalit tuovat rauhaa ja pysyvyyttä muutoksia ja kiirettä täynnä olevan arkeen. Ehkä aloittamalla aikaisin, on mahdollista pitkittää innostusta? Ikkunaan marraskuun alussa ripustettu jouluvalo voi olla muistutus huolettomista lapsuuden jouluista.

Kalenterin mukaan jouluun on kuukausi aikaa. Vielä ehtii tehdä valinnan siitä, odotteleeko joulua rauhassa ja nautiskelee pimeästä vuodenajasta kausivaloja levollisesti ihastellen tai ryntää mukaan jouluflipperiin, josta pullahtaa pois rättiväsyneenä kuukauden kuluttua. Minä pidän joulusta. Sellaisesta joulusta, joka alkaa 23. joulukuuta illalla. Siihen on onneksi vielä hyvin aikaa. Otetaan iisisti!

Kirjoittaja on kaapunnin tyttöjä.

Sain mummin joulupaketista lenkkimakkaran ja sinapin.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut