Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rivien välistä Elämä opettaa vaikka norjaa

Ulkomaanmatkoista on koronan takia vierähtänyt aikaa, mutta hyvässä muistissa ovat ne ärsyttävät ja turvattomiltakin tuntuvat tilanteet, joissa ei ole asiaa täysin ymmärtänyt tai tullut ymmärretyksi. Kun vieraan kielen taito ja taju ovat alkutekijöissään tai ruosteessa, vain savoa sujuvasti puhuva tuntea itsensä välillä idiootiksi, kun joutuu ilmaisemaan itseään yksinkertaisesti.

Nuoruudessani minulle tarjoutui mahdollisuus kesätöihin Oslossa henkilöstöruokalan alkujaan filippiiniläisen, sujuvasti englantia, mutta myös norjaa puhuneen emännän sijaisena. Kun emäntä lähti lomille, jäin kanttiiniin kaksistaan vain norjaa puhuvan keittiöapulaisen kanssa. Myös mies puhelimen luurissa vihannestukun päässä puhui paikallista. Asiakkaistani moni osasi englantia, mutta he vastasivat minulle norjaksi, koska ”Päivi, sinun pitää oppia kieltä, koska olet meillä täällä töissä”. No, ei auttanut muu kuin ryhtyä sopertelemaan ruotsia ja opiskella joukkoon sana norjaa sieltä ja täältä täytteeksi. Melko hyvin sujui ja ihan oikein tekivät. Jos olisin jäänyt vuonojen maahan kuten moni suomalainen sairaanhoitaja, kieli olisi pitänyt opetella kunnolla.

Savon Sanomien aluevaalitentissä käytiin keskustelua ulkomaisen työvoiman hankkimisesta. Moni puolueen edustaja korosti vastauksessaan suomen kielen opettelun tärkeyttä (SS 3.12.). Suomen Yrittäjien johtaja Harri Jaskari kuuluttaa tänään Viikkosavossa tehokasta kotouttamista, jossa työvoima koulutetaan intensiivikurssilla muutamassa kuukaudessa kielen taitajaksi ja kieltä päästään käyttämään heti aidoissa työelämän tilanteissa. Käytännön elämä on yleensä se paras opettaja, kun perusteet ovat hallussa.

Kirjoittaja on päätoimittaja.

Sinun pitää oppia kieltä, koska olet meillä täällä töissä.