Rivien välistä Varusteltu kulkuneuvo

Reilu, lähes kahden ihmisen vetävä pilkkihaalari, pattereilla toimiva taskulamppu ja säihkyvä heijastinliivi. Tuhdit toppakengät, pitkävartiset villasukat, pieni rautalapio ja paksut nakkisormihansikkaat. Miesluolan aarteita? Ei, vaan paljon kaupungin ja maaseudun väliä kulkevan menopelin talvivarusteita.

Kun auton akku hyytyy, haalarit lämmittävät. Joulu-tammikuun pakkasilla tien varressa seisoskeleva kiittäisi suuresti itseään siitä, jos olisi älynnyt ottaa mukaan myös aikoinaan Kuopion tammimarkkinoilta hankkimansa karvareuhkan.

Taskulamppu valaisee kun älyluurin akku on jo hyytynyt heti sen jälkeen kun sillä ehkä ehti soittaa hinausauton tai oman miehen avuksi. Heijastinliivi varoittaa muita tielläliikkujia, joita korpitaipaleella näkee kuitenkin harvemmin. Toppa ja villa jaloissa ovat ykkösvalinta, tuplahanskat käsissä. Lumen lapioinnillekin on ollut joskus reissuilla tarvetta.

Vuosikymmenten kokemus auton ratissa ja vuodessa kertyvät kymmenet tuhannet kilometrit ovat osoittaneet, että olipa auto siten vanha tai vähän uudempi, niin kaikenlaista voi sattua ja tapahtua. Syitä löytynee myös kuljettajasta, joka ei ole malttanut lämmittää autoa roikan päässä riittävän kauan ennen liikkeelle lähtöä miinus kolmenkymmenen asteen keleillä.

Neliveto ja reilu maavara ovat kovia sanoja, kun pääteiltä poikkeaa kylien kuoppaisille ja nimismiehenkiharaisille raiteille. Iän karttuessa auton turvallisuusominaisuuksille ja mukavuustekijöille osaa antaa entistäkin enemmän arvoa. Varustaudutaanhan tänäkin vuonna joululiikenteeseen maltilla ja järjellä.

Kirjoittaja on päätoimittaja.

Kun auton akku hyytyy, haalarit lämmittävät.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut