Ismo Vornasen Kiertelemättä-näkökulma Kohdellaanko pakolaisia erimitallisesti? – Venäjä ei pysty huolehtimaan nykyisistäkään reuna-alueista

Presidentti Putin paisuttaa Venäjää Neuvostoliitoksi. Bunkkeripappa ei muista, että ei ollut Naton syy, miksi Neuvostoliitto ei pysynyt kasassa. Miksi Putin haluaa lisää maata, vaikka Venäjä ei huolehdi nykyisistäkään reuna-alueista? Karjalan pikkukylissä eletään rapistuneissa hökkeleissä. Vaimot ruokkivat perhettään kanojen ja kaalipalstan antimilla. Isät hakevat lohtua vodkasta.

Sotimalla Putin romuttaa isojen kaupunkienkin elintason ja nakertaa oligarkkiystävien varallisuutta. Tästä syystä Putin saattaa ”vahingossa” laittaa jalkaansa myrkylliset alushousut tai hän saattaa liukastua saippuaan kuten Lasse Lehtinen muotoili Helsingin Uutisissa (9.3.).

Halusiko Putin, että maailman viha kohdistuu häneen, venäläinen eliitti valuu aivovuotona länteen ja veljeskansan rakennusaarteet tuhoutuvat? EU on yhtenäisempi kuin koskaan. Nato nauttii suosiota Venäjän naapurimaissa. Putinia tukevat vain sortajat. Hänen ystävänsä Lukašenka, Erdoğan ja Xi Jinping ryöstävät myös valtiota ja alistavat kansalaisiaan.

Vuonna 2015 saatiin kokemusta kansainvaelluksesta, kun Afrikasta tuli valtavasti pakolaisia Suomeen. Tämä herätti tunteita puolesta ja vastaan. Ukrainan pakolaisaalto on herättänyt Euroopassa myötätuntoa. Ukrainalaisten suurempaa tukemista pidetään punavihreissä piireissä eriarvoisuutena.

Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar (sd.) arvostelee Twitterissä 11.3. pakolaisten ”erimitallista kohtelua”. Erimitallisuudella hän tarkoittaa, että suhtaudumme ukrainalaisiin suopeammin kuin afganistanilaisiin tai pohjoisafrikkalaisiin maahanmuuttajiin.

Jussi Hallo-aho (ps) puolestaan kirjoittaa 11.3. Facebookissa: ”Ukrainasta pakenee naisia ja lapsia. Siis sellaisia lapsia, jotka puristavat hädissään nallekarhua kainalossaan. Ei bodattuja korstoja, jotka kertovat olevansa 17-vuotiaita.”

Ukrainalaiset naiset ja lapset pakenevat pommituksia. Miehet jäävät taistelemaan. Lähi-idästä tulleet miehet turhautuvat suomalaisessa katukuvassa, kun naiset kohtaavat vainoa kotimaissaan.

Provosoimatta saa kai päätellä, että kulttuurisesti lähempänä olevilla ukrainalaisilla on edellytyksiä sopeutua Eurooppaan.

Kieli- ja ammattitaidottomat työttömät ja vieraista uskonnoista arvonsa ammentaneet miehet voivat olla riski yhteiskuntarauhalle, vaikka joukossa on myös koulutettua ja sopeutumiskykyistä väkeä.

Selattuani maahanmuuttajien integraatiota koskevia tutkimuksia päätelmä on selvä: Kotouttaminen on hankalaa, jos kulttuuri ei tue prosessia. Raporteissa tulee esille, että uskonnon vaikutusta sopeutumiseen pitäisi tutkia enemmän.

Suomalaisten enemmistö tekee ukrainalaisista johtopäätöksen: Heillä on hyvä syy tulla Suomeen. Ukrainalaiset saattavat kotoutua helpommin kuin ne, joiden arvot ovat ristiriidassa länsimaisen oikeuskäsityksen kanssa. Jos tämän ajatuksen sanoisi Päivi Räsänen, noitavainot alkaisivat roihuta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut