Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jouni Vornasen kolumni Kurittomat – "Kadut ovat päällystetty lasinsirpaleilla, fillarit väännetty korkkiruuville"

Pitkät pyhät lähestyvät uhkaavasti. Juhlapyhien jälkeen kaupunki muistuttaa taistelutannerta. Kadut ovat päällystetty lasinsirpaleilla, fillarit väännetty korkkiruuville ja jotkut kauppiaat ovat muutamaan ikkunaa köyhempiä.

Kun asuin keskustassa, meno oli villiä joka jumalaton viikonloppu, varsinkin kesäisin. Kaupungin puistoissa vedettiin surutta ilolientä, tarpeet laskettiin minne sattuu ja huudettiin kurkku suorana kännykkään kuka tykkää kenestäkin. Rome ja Julia -esitys joka siunattu kesäehtoo on kenelle tahansa liikaa. Kasvatusneuvoja on kosolti saatavissa. Tämän tietää koiranomistajat. Karvainen otus koettelee monesti isäntäperheen hermoja. Onneksi koiranomistajat ovat solidaarista joukkoa.

Ehkä ongelmana on nykyään se, että nuoriso on liiankin kilttiä?

Ohjeita satelee myös niiltä, jotka ovat vähemmän innostuneita karvaisista ystävistä. Niin tai näin, luffen omistaja oppii nopeasti mihin sopii parkkeerata tarpeilleen ja missä pitää hauvelia irti hihnasta. Kasvatusmetodina koirakoulu on tuskin ratkaisu rasavilliin nuorisoon, vaikka joskus tuntuu, että ihmisen paras ystävä on todellakin koira. Päihtynyt lapsi ei herätä suurempia tunteita, mutta kuumaan autoon unohtunut koira pääsee helposti iltapäivälehtien lööppeihin.

Nuorisojuopottelulla on joskus jopa koomisia piirteitä. Yhden nuorisotapahtuman aikana vastaan marssi neljä pojan kollia tölkit käpälissä. Lippalakit olivat väärinpäin ja laulu raikui: ”Taistoihin tiemme kun käy, missä luotien laulu vain soi…” Nyt rällätään rappion aikoja. Teinit eivät enää kunnioita vanhempiaan, keskenkasvuiset ovat röyhkeitä ja kärsimättömiä: he luuhaavat kapakoissa ja itsehillintä on tipotiessään. Kuulostaako puheenpärinä tutulle?

Jo muinaiset kreikkalaiset tiesivät viisauden: nuoriso on aina pilalla. Myös antiikin Kreikassa vinguttiin viljalti, miten nuoriso on heikkoa, eikä kunnioita vanhempiaan. Ehkä pikemminkin ongelmana on nykyään se, että nuoriso on liiankin kilttiä? Meillä ilmastomuutos räjähtää käsiin. Ilmastokriisissä on kyse koko pallon tulevaisuudesta. Ilmastokriisi on muotoutunut nuorisoliikkeeksi, vaikka asian luulisi koskevan kaikkia. Ruotsalaisen nuorukaisen Greta Thunbergin aloittama ilmastolakko on levinnyt maailmanlaajuiseksi. Meillä nousi hirveä haloo, kun kiltit elokapinalliset istuivat pienen tovin ajotiellä, ihan vaan huolesta kankeina ilmastohätätilasta ja maapallon kohtalosta. Uskominen on rautakansleri Otto von Bismarckia: ”Kiltit lapset eivät vaadi mitään. Kiltit lapset eivät saa mitään.”

Kirjoittaja on tiedotusenkeli.