Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Mennään pihalle ja paikallisen historian äärelle – Merkkihenkilöiden elämäntarinat nivoutuvat Kuopion kehityskulkuun

Ihmisten siirtyminen sisätiloista pihoille, parvekkeille ja terasseille on varma kovaa vauhtia lähestyvän kesän merkki. Helatorstain jälkeinen perjantai tietänee monelle loma- tai ylityöpäivää, mikä mahdollistaa puutarhatyöt ja vaikka mökille matkaamisen. Nykypäivänä omakotitalot on usein varustettu laajoilla terassineliöillä, joten sisustamista riittää myös ulkosalla. Paljut, patiot, pöytäryhmät ja riippumatot ovat tätä päivää.

Myös kesäkukkia istutetaan ja asetellaan runsaasti. Moni tahtoo istuttaa myös syötäviä, kuten yrttejä, joiden kasvatus onnistuu myös ruukuissa parvekkeella. Innokkaimmat ovat kasvattaneet esimerkiksi tomaatintaimia siemenistä kevään aikana, eikä aikaakaan, kun pääsee korjaamaan jo maukasta satoa.

Järeät grillit ja grillaaminen ovat oma lukunsa. Ruokailuun satsataan myös pihalla. Uusille perunoille ja raikkaille salaateille riittää ottajia. Reseptejä etsitään ahkerasti netistä ja hyviä vinkkejä jaetaan blogeissa sekä muissa sosiaalisen median kanavissa.

Ihmiset janoavat tarinoita henkilöistä ja lahjakkuuksista.

Koti on pesä ja turvapaikka, jossa palaudutaan arjen pyörteistä. Jokainen laittaa omanlaisensa, itselleen mieluisan kodin, jossa on mahdollista olla rauhassa. Yksi rentoutuu pihaa ja kasvimaata kuoputtamalla, toinen hakee valmiit, tuoreet eväät vaikkapa torilta.

Kaikilla ei ole omaa pihaa, mutta onneksi kaupungeissa puistoihin on tänä päivänä hienosti satsattu. Kuopiossa esimerkiksi Valkeisenlammen ympäristöä ja Hapelähteenpuistoa kelpaa esitellä myös kesävieraille. Jos maailmanmeno ahdistaa, kävelylenkki vehreyden ja kaiken muun kauneuden keskellä auttaa. Kuopion kaupungin nettisivuilla kerrotaan, että kaupungissa on asemakaavoitettuja viheralueita noin 1 500 hehtaaria eli noin 160 neliötä asukasta kohden.

Myöhäinen kevät ja alkukesä ovat myös oivaa aikaa lisätä tietämystään villiyrteistä ja linnuista. Isovanhemmat ovat monesti tietopankkeja tälläkin alueella. Yksi vaihtoehto ovat opastetut kierrokset pitkospuilla ja lintutorneilla. Kuopion seudulla luonto on lähellä ja sinne pääsee kätevästi kotiovelta. Luonnon kiertokulun ymmärtäminen ja lajien tunnistaminen ovat arvokasta tietoa, jota jakaa nuoremmille sukupolville. Kännykästäkin löytyy paljon luontotietoutta, mutta reiteillä taivaltaessa sen voisi nakata hetkeksi reppuun.

Myös paikallishistorialle riittää kysyntää ja kiinnostusta. Tästä vahvana merkkinä voisi mainita keskustan tuntumassa Isolla hautausmaalla järjestetyn opastetun hautausmaakävelyn, jolle osallistui kymmeniä, ellei jopa sata kuopiolaista. Aikansa merkkihenkilöiden elämäntarinat nivoutuvat Kuopion kehityskulkuun ja historiaan vuosikymmenien saatossa.

Ihmiset janoavat tarinoita henkilöistä ja heidän ihailtavista lahjakkuuksistaan, maakunnan ruoasta, vesireiteistä ja niiden merkityksestä kaupungille, paikallisesta kekseliäästä ja sinnikkäästä yrittäjyydestä tai vaikkapa teollisuuden kehittymisestä.

Pihalla kauniissa säässä kävellessä tieto tai ainakin sen rippeitä tallentuu paremmin muistiin kuin aikoinaan koulunpenkillä istuessa. Kuopiolla ja sen kehitysvaiheilla on rikas historia kerrottavanaan, ja sitä kannattaa kuunnella, ajan kanssa.