Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Paula Aikio-Tallgrenin kolumni Pekan ja Camillan onnellinen kesä – Pässeille leivottiin omat pullat

Lapset viettivät poikkeuksetta lomansa vanhempieni mökillä Sodankylässä. Äitini kirjaimellisesti kaappasi lapset sinne aina lomien alussa.

Jostain kumman syystä lapset myös sairastivat kaikki lastentautinsa noilla lomilla. Me vanhemmat emme tienneet mitään vesirokon, tuhkarokon tai muiden lastentautien harmeista sillä takuuvarmasti lomilla aina sairastettiin.

Kasvatusmetodeista viritimme keskustelua joskus hyvällä, joskus huonolla menestyksellä. Kitisen jokeen menemisestä pidin lapsille kunnon opetusmessut ennen kesän alkua.

Jokeen ei mennä ilman kellukkeita ja ilman aikuisten valvontaa ja onhan tämä nyt selvää. Selväähän se oli.

Soitin lomalaisille loman kolmantena päivänä. Tyttö vastasi puuhakkaasti kännykkään.

Missä olette? Saunarannassa siis, mutta missä veljesi on? Jolle on vedessä ja ollut monta minuuttia veden alla, kertoi isosisko ääni ylpeydestä väristen. Minä pyysin korostetun hillitysti mummoa puhelimeen.

Sain ohjeet olla soittelematta alvariinsa ja siitä lähtien perheeseen syntyi käytäntö ”No news is good news” -jollei ole erityistä tulipalon tärkeää asiaa, ei kannata soitella.

Samalla syntyi myös luottamus siihen, että lapsilla on oikeasti tärkeää olla muitakin ihmissuhteita ja kasvattajia kuin omat vanhemmat.

Kasvatusohjeiden cocktail on oikeastaan hyvä juttu ja siinähän lasten resilienssi kasvaa, me tuumimme.

Vihdoinkin lampaapääsylttyä, riemastui Ivalon Kerttu-tätini.

Sitten tuli kesä, jolloin jokirinteen lammashakaan tuli kaksi suurta persoonallisuutta, Pekka ja Camilla. Pikkupässit ostettiin Tornionjokivarresta. Ongelmaksi tuli pässien kuljetus. Isäni kieltäytyi pontevasti osallistumasta millään lailla pässioperaatioon joten äitini hoiti lammaskuljetuksen yhdessä ystävänsä Annikin kanssa.

Pässit pakattiin farkkuauton peräkonttiin molemmat omaan mustaan jätesäkkiinsä niin että vain pää jäi näkyviin.

Pässit nukkuivatkin hyvin aina Rovaniemen liikennevaloihin saakka, jossa farmari pysähtyi liikennevaloihin ja pässit heräsivät.

Harmi, että viereen toiselle kaistalle tuli poliisiauto. Poliisiautosta kaksi poliisia tuijotti takakontissa huojuvia päitä varmaan ymmärtämättä mitä siellä oli. Sen jälkeen painettiin kaasua, kertoivat pässikuskit, mutta ehkä rikos väärästä eläinkuljetuksesta on jo vanhentunut.

Lapset ristivät pikkupässit Pekaksi ja Camillaksi ja niin alkoi niiden onnellinen kesä.

Pässeille leivottiin omat pullat ja syötettiin tuuheaturkkisiksi ja pulleiksi puurolla ja herkuilla. Karva kiilsi ja tyytyväinen määintä kaikui pitkin kylän raittia.

Lapset pinkoivat kilpaa lammashaassa pässien kanssa ja pässit kasvoivat silmissä. Erityisesti poika testasi pässien älykkyyttä ärsyttämällä niitä juoksukilpaan.

Pässit pinkoivat vinhasti pakoon kipittävän kuusivuotiaan perässä ja hätää kärsimässä ollut poika hyppäsi juoksureitiltä sivuun.

Pässit jatkoivat pysähtymättä joen rantaan ja poika jäi päivittelemään ääneen pässien hoksottimia.

Olihan pässeistä myös valtavasti hyötyä. Villiksi riehaantunut muhevan mullan niitty pysyi aisoissa lampaiden aktiivisella rouskutuksella.

Lampaista ja lapsista otettiin paljon valokuvia ja kaikki serkut ja muut kesävieraat kuvattiin asianmukaisesti päähenkilöiden lammashaassa.

Kesän loppupuolella aikuiset kävivät keskustelua pässien tulevaisuudesta, joka tarkoitti tietysti pataan päätymistä.

Vihdoinkin lampaapääsylttyä, riemastui Ivalon Kerttu-tätini. Äitini mulkaisi häntä pahasti ja kielsi kyseisen herkkuruoan nimeäkään mainitsemasta.

Lopulta Pekan ja Camillan lyhyt mutta onnellinen elämä päätyi ammattitaitoisen Petrin käsittelyssä.

Ja niinhän siinä kävi, että alun perin pääsiäisherkuksi tarkoitetut lihat toimitetiin vaivihkaa Ivalon keittiöön ja lammaspaistista ei saanut puhua koko talven aikana, niin rakkaiksi nämä määkivät kesävieraat olivat tulleet.

Lasten posken rusketus hävisi ja illat pimeni jouluun. Kesällä tulivat sitten uudet pässit, mutta Pekan ja Camillan veroisia persoonia ei enää tullut.

Kirjoittaja on Savon Yrittäjien toimitusjohtaja.