Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ismo Vornasen Kiertelemättä | Nauttisitko enemmän elämästä, jos vapautuisit vertailusta? – Rikkaallakin on vain yksi vatsa

Ihmispoloista vainoaa vertailun pakkomielle. Miksi toisilla ei saisi olla oikeutta esimerkiksi rahaan, mitä itse himoitsemme? Sitä paitsi rikkaallakin on vain yksi vatsa. Naisten ja miesten palkkaerot ovat erityisen alttiita vertailulle.

Närää herää esimerkiksi siitä, että naisurheilijoille maksetaan pienempää palkkaa kuin miehille. Onko se kuluttajien vika, että heitä ei kiinnosta naisurheilu yhtä paljon kuin laadullisesti parempitasoinen miesurheilu. Jos naisten liigapelissä käy 300 katsojaa ja miesten 3 000, täytyyhän se näkyä palkkapussissa.

Koululainen voi olla tyytyväinen seiskaan, jos kukaan muu ei luokassa yllä kiitettäviin. Nuoruuteni latinan kokeissa Klassikassa lehtori saattoi pyöräyttää koearvosanaksi numeron 2. Tällöin yläarvoisen saanut kaveri tunsi onnistuvansa, kun hän venyi 5+ -arvosanaan ja vältti ehdot latinassa.

Tunnemme sairasta iloa, jos jollakin on vähemmän kuin meillä tai olemme parempia kuin joku toinen. Puhtaimmillaan urheilussa ihmiset laitetaan järjestykseen ja siinä on leikki kaukana. Kilpailla voi myös asemilla, oppiarvoilla, älyllä tai jopa ”itsekkäästi” hyvillä teoilla.

Uhmakkaat väittelijät lajittelevat ihmisiä fiksuihin ja tyhmiin.

Yksi arjen kilpailemisen muoto on kinata, kuka on oikeassa ja kuka väärässä. Uhmakkaat väittelijät lajittelevat ihmisiä fiksuihin ja tyhmiin ja tietenkin nostavat itsensä kukkulan kuninkaaksi.

Moni ihminen pelkää kuollakseen arvostelua, joka on vertailun yksi metodi. Kypsälle ihmismielelle julkinen grillaus on herkullinen oppimiskokemus. Savon Sanomissa arvosteltiin 14.5. KuPSin toimitusjohtajan toimintaa. Sen sijaan että seura haluaisi kiitollisena oppia kritiikistä, KuPS käynnisti mykkäkoulun, suojautui mustamaalaamis- ja ajojahtitermeillä. Jos julkisuutta käyttää hyväksi, silloin lankeaa myös viestintävelvollisuuksia.

Ei arvostelu ole kovin vakavaa, mutta vakavaksi se muuttuu, koska pieni egomme on niin haavoittuvainen. Mietipä hetkeä, jolloin olet kuolemaisillasi ja kuvittele, että makaat elottomana arkussa ja läheiset jättävät hyvästit sinulle.

Ajatteletko viimeisenä päivänäsi, että olisinpa käyttänyt aikaa enemmän suutahteluihin ja kaunojen kantamiseen.

Jälkeen päin moni kriisinä pidetty elämäntilanne on osoittautunut siunaukseksi. Hetkeksi uudistua ja tilaisuudeksi tunnistaa puutteensa.

Pohdipa jos olisit ypöyksin maailmassa, ei olisi ketään toista, johon verrata, ei tarvetta osoittaa olla parempi, ei hyväksynnän kaipuutta eikä kritiikin pelkoa.

Tarpeet ja arvot muuttuisivat. Vertailuun perustuvan identiteettimme alta paljastuisi oikeasti kuka olemme.

Tämä on hyödyllinen ajatusleikki niille, joita piinaa kateus, mustasukkaisuus, tarve hyväksynnälle ja kritiikin pelko.