Kolumni Kesä! Mikä ihana tekosyy toteuttaa talvipimeällä laaditut suunnitelmat tai elää täysin suunnittelemattomasti

Havahduin viime viikolla ihmisiin kukkamekoissa ja sandaaleissa, tori kuhisi elämää ja terassit olivat täyttyneet. Kulkijan askel oli aiempaa kepeämpi ja hymy leveämpi. Laivat huutelivat satamassa ja lokit kärkkyivät tottuneesti lihapiirakan rippeitä. Pikkulapsi kohtasi elämän epäreiluuden jäätelöpallon pudottua torikivetykselle. Kesä oli tullut!

Ihan kuin ei olisikaan Suomessa, on toteamus, jonka itsekin olen lausunut useampaan otteeseen kesäaikaan. Ajatella, että meilläkin voi syödä ulkona, pukeutua kevyesti, istuskella puistoissa ja että ihmiset hymyilevät.

Aina ei palella, kaduilla ei ole jäätä ja nastalenkkareita ei tarvita. Uskomatonta, mutta totta! Jos jokin vuodenaika luo suomalaisille mielikuvia, suorituspaineita ja odotuksen tunnelmaa, niin se on kesä.

Suurin osa lomista pidetään kesällä, mutta toivottavasti myös he, jotka eivät lomaile saavat osansa valosta ja ilosta. On hyvä kuitenkin muistaa, ettei kesä ole kaikille pelkää kepeää oleilua. Kesäaika luo yhdenlaiset poikkeusolot moneen perheeseen usean viikon ajaksi.

Kesä on aikaa, jolloin vanhemmat miettivät lastenhoitojärjestelyjä tai ruoka-aikoja. Kesälomapalapeliä vierestä seuranneena mummot ja muut apukädet ovat kultaakin kalliimpia myös tänä kesänä. Kesäaikaan moni nuori tutustuu työelämän saloihin ensimmäistä kertaa ja hankkii kokemuksia, jotka myöhemmin ohjaavat uravalintoja suuntaan tai toiseen.

Kyllähän tämä kesäidylli olisikin utopiaa, jollei joku asia kismittäisi.

Kesälomalaisia palvellessaan tai tuuratessaan he ehkä haaveilevat siitä ensimmäisestä omasta palkallisesta kesälomasta. Kesä ja loma ovat joka tapauksessa sanapari, jota ei oikein voi ohittaa, olipa itsellä lomaa tai ei.

Itse en lomalle ole vielä itse ennättänyt, mutta kesäkukat ja kesäkirja on jo hankittuna. Orvokit ovat mullassaan ja uusin Vares odottaa lukemista. Varpaankynnetkin jo lakkasin!

Orvokkipenkissä ei tarvinnut yksin puuhastella. Multaa pöyhiessä sain runsaasti seuraa itikoista, jotka inisivät verenhimoisina eivätkä ymmärtäneet selväsanaista kehotusta poistua paikalta. Kyllähän tämä kesäidylli olisikin utopiaa, jollei joku asia kismittäisi. Muistin uskomuksen, jonka mukaan olutta juomalla voi välttää hyttysenpistot. En löytänyt perustetta saati todistetta tälle uskomukselle, mutta aina kannattaa yrittää! Joko en juonut tarpeeksi tai sitten keino ei vaan toimi. Nilkat ja ranteet olivat paukamilla ja kutina karmeaa. Ehkä joku lukijoista voisi testata tätä keinoa vielä reippaammalla annostuksella?

Itikoiden lisäksi puhetta kesä-Suomessa herättää perinteisesti sää. Työkaverille ollaan kateellisia, että pitikin sille taas sattua hyvä lomasää jo toista vuotta putkeen. Toisaalla tuskaillaan, että eihän näissä hellelukemissa voi edes nukkua ja nurmikkokin palaa ruskeaksi. Onneksi kesäsää on perinteisesti hyvinkin vaihteleva, joten voitanee olettaa jokaiselle löytyvän jotakin valittamisen aihetta.

Se, että juhannusaattona voi olla sama lämpötila kuin jouluaattona, ei estä meitä tekemästä suunnitelmia pihapeleistä ja mansikkakakuista. Tätä asetelmaa pohtiessa ei voi väittää että me suomalaiset olisimme ikuisia pessimistejä!

Loma-aika alkaa olla kuumimmillaan ja kymmenen kuukauden aikana kerätyt suunnitelmat odottavat toteutumistaan. Älkää antako kesäsateen pilata teidän suunnitelmia tai jos lomakaveri ei juuri tänään innostukaan suunnitellusta museokierroksesta, älkää hermostuko.

Jos loman viimeisenä päivänä on vielä liuta toteutumattomia suunnitelmia, niin laskekaa kierroksia ensi kesän suunnitelmia tehdessä. On kohtuutonta lyödä vuoden odotukset muutamaan lomaviikkoon. Levätäkin pitää! Oma tavoitteeni on palata tämän vuoden kesälomalta levänneenä. Jos se tarkoittaa pääsääntöistä kieltäytymistä kaikista kesämenoista, niin sitten kieltäydyn niistä. Hankin mielelläni sen epäsosiaalisen erakon leiman, jos se sen vaatii. Jos taas kesäkatu alkaa polttamaan siihen malliin, että juoksen tapahtumasta toiseen, niin tapahtukoon sitten niin.

Joutilaisuus ja suunnittelemattomuus kuuluvat lomaan, aikataulujen ja aukioloaikojen perässä ehtii kiirehtiä sitten syksymmällä!

Kirjoittaja on kaapunnin tyttöjä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut