Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ismo Vornasen Kiertelemättä | Onko valitusoikeus demokratiaa vai demokratian halventamista? – "Jos valittajat olisivat onnistuneet, Hatsalassa ei olisi Kuopio-hallia, torilla ei Salacavalaa ja kaupunki pysyisi matalana"

Investoinnit ja rakennushankkeet käyvät pilkuntarkan valmistelun. Kuntien hankkeita puidaan lautakunnissa, hallituksessa ja valtuustossa. Viranhaltijat kuulevat asiantuntijoita ja kansalaisia. Lakimiehet ja tarkastustoimi valvovat normeja. Poliitikot ja viranhaltijat vahtivat toistensa tekemisiä.

Nouseeko yltiöpäinen demokratia itseään vastaan? Valitusoikeuden vuoksi yksikin ihminen voi hidastaa ja kiusata enemmistön päätöksiä. Valittajalla ei ole korvausvelvollisuutta, vaikka jarrutus aiheuttaisi yhteiskunnalle miljoonien tappiot. Asemakaavavalituksissa ei tarvitse olla asianosainen. Valittamaan pääsee, jos maisema ei miellytä silmää. Kuopiossa valitettiin aikanaan hotellilaivasta, koska valittajaa häiritsi laiva satamassa.

Kaupungissa on aina jokin rötiskö, johon valittaja on kiintynyt ja väittää valituksessaan, että hökötyksellä on kulttuurihistoriallista arvoa. Onneksi puskutraktori on jyrännyt vihdoin nurin esimerkiksi ruman Ruplan eli Työväentalon ja nyt sen paikalla on kuoppa ja pian uudisrakennus. Siihenkin tarvittiin korkeimman hallinto-oikeuden päätös.

Paljonko valitukset ovat aiheuttaneet kuluja tai paljonko yhteiskunta on menettänyt tuloja niiden seurauksena?

Valittajat ovat super-aktiivisia. Heidän kirjoituksensa täyttävät mielipidesivut ja huutonsa hiljentää maltillisen enemmistön. Usein valittajat vastustavat vetovoimainvestointeja.

Liikuntahankkeet ovat valittajien suosikkeja. Siinä ei paljon paina kansanterveyshyödyt, vapaaehtoistyö, syrjäytymisen ehkäisy, suurten massojen kansanhuvi ja kaupungin saama näkyvyys.

Yhden vähemmistön mielestä luontoa pitää suojella keskellä kaupunkia. Tämä valitusryhmä käynnistää rumban, jos ydinkeskustan liepeillä havaitaan esimerkiksi harvinaisia sieniä. Antikkalan viherhäiverusokasta ei kukaan tuntenut ennen kuin siitä tuli kuuluisa lasketteluhankeen pysäyttäjä.

Jos valittajat olisivat onnistuneet, Hatsalassa ei olisi Kuopio-hallia, torilla ei Salacavalaa ja kaupunki pysyisi matalana. Missä muuten viipyy Kuopionlahden yli 20-kerroksinen kongressihotelli? Sopisi tympeän hiekkakentän päälle rakennetun komean Lumitin lukion viereen.

Havusellutehdas Finnpulpin kaataminen on Kuopion valitushistorian suurin saavutus. Pro Kallavesi -liike pisti kuntademokratian polvilleen ja sai korkeimman hallinto-oikeuden muutaman tuomarin puolelleen.

Paljonko valitukset ovat aiheuttaneet kuluja tai paljonko yhteiskunta on menettänyt tuloja niiden seurauksena?

Ilman valittajiakin etelän kasvukolmioon keskittyvät työpaikat, ihmiset ja investoinnit. Kitukasvuiset Pohjois-Savon kunnat ja oikeastaan koko Itä-Suomi on Kuopion kasvun varassa.