Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Vielä on paljon suvea jäljellä, vaikka arki alkoi – "Kaikkea tekemätöntä työtä ei kuitenkaan tarvitse saada valmiiksi päivässä"

Elokuun ensimmäinen viikko on perinteisesti ollut ajankohta, jolloin suuri joukko työntekijöitä palaa kesälomaltaan takaisin sorvin äärelle. Lomaltapaluu viimeistään elokuun toisella viikolla on ollut luontevaa lapsiperheissä, joissa aloitetaan jälleen askellusta koulutiellä.

Muistissa ovat ajat, jolloin kesäkirppikset ja -kahvilat sekä muut mielenkiintoiset suven ajan käyntikohteet sulkivat ovensa opinahjojen syyslukukausien alkaessa. Onneksi tähän tapaan on alkanut tulla muutosta, jota elonkorjuun kuukautena lomansa aloittavat ja ulkomaiset loppukesästä vierailevat turistit varmasti arvostavat.

Hyvinvoinnin asiantuntijat opastavat töihin palaavia pehmeään laskuun, joka työelämän imussa ja pyörteissä on joskus helpommin sanottu kuin tehty. Kaikkea tekemätöntä työtä ei kuitenkaan tarvitse saada valmiiksi päivässä.

Miksi nykyään ei tehdä enää noin koristeellisen muotokielen omaavia rakennuksia?

Koska kesää ja valoisia iltoja on vielä runsaasti jäljellä, ehtii työpäivän jälkeen tehdä ulkona kaikkea kivaa, kuten uida Väinölänniemellä tai pyrähtää pyörälenkillä vaikka Saaristokaupungin suunnalla.

Lounasta tarkenee edelleen syödä ulkona ja kahvinsa voi käydä nauttimassa pihalla. Mustikoiden poiminta on virkistävää ja palkitsevaa vaihtelua konttoripäivän päätteeksi, ja pian alkaa sienestyskausi toden teolla.

Onnekas on arkipäivien työntekijä, joka on ajoittanut lomalta paluunsa keskiviikolle ja pääsee pian jo viettämään viikonloppua. Oikean unirytmin hakeminen voi ottaa töissä vapaan ajanjakson takia aikansa. Lohdullista on käytännön elämän osoittama tieto siitä, että takaisin työn virtaan soljahtaa jo viikossa. Arki ja rutiinit tekevät ihmiselle hyvää.

Elokuun tapahtumakalenteria katsoessa nousee hymy huulille. Kuopiossa koko kuukaudelle riittää mielenkiintoisia menoja, joista on vara mistä valita. Ilahduttavaa on myös, että tapahtumatarjonnasta löytyy menoja, joihin on vapaa pääsy. Kesän jälkeen voi lompakon nyörit olla tiukoilla.

Historiankirjoihin vuoden 2022 elokuulta merkitään Kuopion kauppahallin 120-vuotisjuhlat. Vuonna 1902 vietettiin kauniin kauppahallimme avajaisia, rakennuksen, joka on yksi kalakukkokaupungin tunnetuimmista ja kuvatuimmista rakennuksista.

Kun oikein ajan kanssa rakennusta katselee, on mahdollista bongata kymmenittäin veikeitä, taitavasti tehtyjä eläinhahmoja julkisivusta. Mikäpä onkaan mukavampaa puuhaa, kun etsiä ja laskea eläinhahmot yhdessä jälkikasvun kanssa. Kauppahallista kantautuu aina yhtä iloinen ja lupsakka puheensorina kuin torilta. Molempiin paikkoihin on kuopiolaisen kovin kotoisaa mennä.

Vanhaa jugend-tyyliä ihastellessa mieleen pulpahtaa väkisinkin ajatus, miksi nykyään ei tehdä enää noin taidokkaan ja koristeellisen muotokielen omaavia rakennuksia? Eikä aikaakaan, kun alkaa pohtia menneiden aikojen sympaattisten puutalojen kohtaloa meillä ja muualla. Sympaattiset vanhat Pikku Pietarin piha -tyyliset ratkaisut ovat kuopiolaisen maun mukaisia.