Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Eletystä elämästä on paljon hyötyä opinpoluilla – Mestaritkin harjoittelevat ja hiovat taitojaan

Loppukesä ja pikku hiljaa käynnistyvä syksy tietävät monelle uusia opiskelu-uria. Taidelukio Lumitin opiskelijat Kuopion keskustassa ovat siitä onnellisessa asemassa, että he ovat aloittaneet lukio-urakkaansa upouusissa ja moderneissa tiloissa. Opiskelumotivaation ei pitäisi olla ainakaan opinahjon ympäristöstä kiinni.

Ammatti- tai korkeakouluopintoihin suuntaavat ovat myös uuden edessä, kun peruskoulu tai lukio on jo taputeltuna. Uusiin kuvioihin ja opiskelurytmiin totuttautuminen ottavat aikansa, mutta pikku hiljaa arki yleensä asettautuu sujuviin uomiinsa. Koulutus on arvokasta pääomaa, johon kannattaa satsata.

Lohdullista tänä päivänä on, että koulutusalaa ja ammattia on mahdollista vaihtaa elämänsä varrella, jos tuli niin sanotusti valittua ”väärä ala” tai haluaakin vaihtelua työvuosiinsa. Vielä neli-viisikymppisenäkin voi hyvin ottaa uuden ammattialan haltuun. Työssäkäyvän on mahdollista hyödyntää esimerkiksi opintovapaan mahdollisuutta.

Kun repussa on jo elettyä elämää ja kokemusta mukana, saattaa opiskelu tuntua hyvinkin mielekkäältä. Jo kokemaansa voi hyödyntää monella tapaa kouluttautuessaan uudelle alalle. Toisaalta itselleen osaa ehkä myös olla armollisempi nuoruusvuosiin verrattuna. Harmaat irvessä ei tarvitse suorittaa.

Tämän viikon koulutusteemalehdessämme kerromme, millaista on kouluttautua sirkusartistiksi. Tarinaa löytyy myös insinööristä, joka on treenannut laulamista tavoitteellisesti harrastuksenaan. Lisäksi laulunopettaja kertoo, kenestä on laulajaksi, ja millaisia ominaisuuksia se vaatii. Mukava on tieto siitä, että iästä löytyy paljon plussapuolia, jos lähtee laulamaan kevyttä musiikkia. Eletty elämä tuo hyvässä lykyssä ääneen tunnetta.

Elämä opettaa, että mikään opiskelu ei lopulta mene hukkaan.

Oman osaamisen kartuttaminen on innostavaa ja palkitsevaa. Harrastuksena opiskelu on monelle virkistävää työn vastapainoa. Uuden oppiminen tietää toki myös kovaa työtä ja jatkuvaa taitojensa ylläpitoa, kuten molemmista jutuista käy ilmi.

Mutta ehkä juuri tässä on kouluttautumisen juju, motivaation ylläpitäjä. Mestaritkin harjoittelevat ja hiovat taitojaan, kun me ihmiset emme ole koskaan valmiita.

Jos unelmien opiskelupaikka ei napsahtanut vielä tälle syksylle, valmiuksiaan voi onneksi vahvistaa esimerkiksi iltalukioissa ja opistojen linjoilla.

Avoimessa yliopistossa suoritettuja opintokokonaisuuksia on mahdollista hyödyntää myöhemmin tutkinnon tekemisessä.

Elämä opettaa, että mikään opiskelu ei lopulta mene hukkaan. Oppimaansa voi hyödyntää monessa ja monella tavalla. Myös monipuolisesta työkokemuksesta on hyötyä.

Kesätyö jäätelökioskissa, kahvilassa tai torikojulla opettaa ihmisten kohtaamista ja asiakaspalvelutaitoja.

Myös sinnikkyydestä, kärsivällisyydestä ja pitkäjänteisyydestä on hyötyä. Asioita oppii pikku hiljaa, toistamalla.

Erityisen tärkeitä ovat opettajien ja pomojen kannustavat sekä rohkaisevat sanat, jotka kantavat pitkään.

Ymmärrys siitä, että jokainen on aikanaan aloittanut alansa alkeista, on paitsi lohdullinen, myös eteenpäin innostava tieto.