Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Harrastuspaletti vaatii pelisilmää sekä kuljettajan ja leipurin taitoja

Syksy tietää monessa perheessä vauhdikasta harrastusrumbaa. Jos lapsia ja harrastuksia on useampi, tarkoittaa se ohjelmaa usealle arki-illalle. Kun kyseessä on urheilulaji, viikonlopuille osuu leiri-, kisa- ja pelimatkoja. Oma lukunsa ovat myyjäiset mokkapalojen leipomisineen ja porkkanakakkuineen. Vanhemmilta harrastuspaletti vaatii paitsi aikataulutusta, myös kuljettajan sekä leipurin taitoja.

Niin mukavaa kuin oman lapsen treenien seuraaminen onkin, jälkikasvun soittotunti tai kenttäharjoitus mahdollistaa vanhemmalle oman ajan ottamisen. Reipas kävely- ja juoksulenkki ei varmasti ole pahitteeksi työpäivän jälkeen, varsinkin, jos on istunut koko päivän läppärin ääressä. Myös niska- ja hartiaseudun hieronnasta olisi varmasti apua. Toisilla vanhemmilla on tapana hoitaa viikon ruokaostokset harjoitusten aikana. Silloin saa rauhassa kiertää markettia kärryjensä kanssa. Osa innostuu itsekin lajista, jota lapsi harrastaa. Nuoruusvuosina luistimet tai sukset ovat saattaneet olla jaloissa, mutta ruuhkavuosina harrastus on jäänyt. Mikäpä sen mukavampaa, jos harrastuksesta muodostuu koko perheen yhteinen, innostava juttu.

Seurayhteisöissä harrastajat ja heidän vanhempansa ovat usein kuin yhtä suurta perhettä. Kun on tultu vuosien varrella tutuiksi, voi kuljetuskyytejä harrastuspaikoille vuorotella. Autoon mahtuu myös toisen perheen mukulat. Ystävyydet kantavat vuosista ja jopa vuosikymmenistä toiseen.

Tähtiurheilijat antavat aikaansa nuorille.

Kuopiolaisten urheilijoiden ja joukkueiden hieno menestys kansallisilla sekä kansainvälisillä kilpa-areenoilla innostaa varmasti seuran junioreja. Esimerkki ohjaa ja kannustaa eteenpäin. Erityisen hienoa on, että tähtiurheilijat antavat aikaansa nuorille esimerkiksi osallistumalla heidän treeneihinsä. Yhteistreenit ja jutustelutuokiot idolin kanssa antavat virtaa ja säilyvät mielessä ikuisuuden.

Harrastus antaa paljon myös tulevaisuutta ajatellen, vaikkei olympiakultaa ja maailmanmestaruutta saisikaan. Häviöistä ja voitoista saa oppia tulevaisuuden koitoksia ajatellen. Suunnitelmallisuudesta, tavoitteiden asettamisesta ja pitkäjänteisyydestä on hyötyä niin opiskelu- kuin työelämässä. Terveet ja raikkaat elämäntavat kantavat ja palkitsevat vuosikymmenien karttuessa elämänpolulla.

Ehkä tärkeintä harrastamisessa on, että harrastuksen on valinnut oman kiinnostuksensa mukaan ja omasta tahdostaan. Jos lapsi painostetaan toteuttamaan vanhempien kariutuneita unelmia, on metsään menemisen vaara jo suuri. Jos lapsi ei halua soittaa pianoa, niin hänen ei tarvitse, vaikka vanhemmat kuinka haaveilisivat paraatipaikastaan suuressa konserttisalissa.

Moni harrastusryhmä on jo aloittanut toimintansa tähän aikaa syksystä, mutta moneen mahtuu varmasti vielä mukaan, kun vain uskaltaa kysyä. Kuopion kokoisessa kaupungissa harrastusten kirjo on valtava. On vara mistä valita, ja jokaiselle löytyy jotakin. Ehkä aivoja virkistävää olisi valita tällä kertaa jotakin ihan täysin uutta. Heittäytyminen uuden äärelle voisi olla jännä kokemus.

Moni sanoo, että haluaa vapaa-ajallaan tehdä jotakin täysin erilaista verrattuna työarkeen.