Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Käyttäytymisestä liikenteessä – "Eniten ottavat pannuun bensan säästäjät, jotka ajavat jatkuvaa alinopeutta"

Tässä ammatikseni ajavana olen viime vuosina kiinnittänyt huomiota jatkuvasti huononevaan ajokulttuurin maanteillä.

Eniten ehkä ottaa pannuun: a) Akkurangen maksimoijat, jotka ovat ottaneet karavaanareiden paikan maantien tukkoina, b) Bensan säästäjät, jotka ajavat jatkuvaa alinopeutta, c) Jos ei pysty nopeusrajoituksen ja kelin mukaiseen nopeuteen, niin onko sinne ohituskaistalle pakko tunkea,

d) Jos taustapeilissä näkyy maantiellä yli 10 auton letka, niin miksi siitä keulilta ei voi koukata bussipysäkille sivuun, vaan pitää hankaloittaa kaikkien muidenkin liikkumista? ja e) Maantiellä kukaan ei enää ohita, vaan kiltisti ajetaan jonossa matelijan takana seitsemääkymppiä. Kun jonon ohittaa, seuraava jono löytyy kilsan päästä.

Jos maailmassa on mahdottomia asioita, niin yksi sellainen on yrittää lähteä valoista niin hitaasti, ettei edellä ajava lähtisi vielä hitaammin.

Keskittymisen puutetta tuo varmasti valtaosalla on, väliin aina vähän sometetaan instaan uutta snäppiä. Keskittymisen puutteesta aiheutuu ennakoinnin puute, eikä enää olekaan ihme, että touhu kestää, kun joka ikinen tilanne tulee eteen aivan yllätyksenä, vaikka vähän keskittymällä olisi kymmenen sekuntia aiemmin nähnyt mitä on luvassa.

Olkoon sitten liikennevalojen vaihtuminen vihreälle tai kiihdytyskaistalta liittyminen moottoritielle, aina se siinä h-hetkellä vaikuttaa monelle tulevan yllätyksenä, että nyt on se toimimisen hetki.

Hyvin monella on vain oikeuksia liikenteessä, oikeus päättää oma nopeus (liikennevirtaa huomattavasti nopeammin tai hitaammin) tai päättää ajokaista täysin riippumatta liikenneolosuhteista tai -säännöistä, oikeus jättää vilkku käyttämättä, oikeus olla välittämättä kolmioista tai stop-merkistä ja oikeus ohittaa useakaistaisella tiellä suurellakin ylinopeudella oikealta kaistojen välissä puikkelehtien.

Tämän saman ryhmän mielestä muilla tienkäyttäjillä on vain velvollisuuksia noudattaa lakia pilkulleen ylettömän kohteliaisuuden siivittämänä, mikäli se vain heidän omaa menemistä sillä hetkellä helpottaa.

Pipoa löysemmälle sekä joustavuutta ja yhteispeliä mukaan liikenteeseen.