Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Käytännön kädentaidoista on hyötyä arjessa – Suurta kiitosta lähipiirissä ansaitsee se, joka kykenee lavuaarin hajulukon puhdistukseen

Miten ilahduttavaa on tänä päivänä nähdä lapsi tai nuori pelaamassa lauta- tai korttipelejä. Vielä mukavampaa on havaita vanhempien tai isovanhempien pelaavan yhdessä lasten kanssa. Ajassa, joka on kasvattanut meille kännykät kiinni käteen on mahtavaa huomata, että perinteisten pelien pelaaminen onkin nuoremmalle polvelle jotakin uutta ja erilaista, innostavaakin.

Vanhemmatkin joutuvat käyttämään aivonystyröitään, kun pitää muistella, miten vaikka Kimblen, Unon, Afrikan tähden tai Monopoli-pelin säännöt oikein menivätkään. Kun peli alkaa, kumpuaa muistoja mieleen omasta lapsuudesta, jolloin viikonloppuisin pelejä pelattiin kiireettä kotona äidin ja isän sekä sisarusten kanssa.

Automatiikan ja tekniikan kyllästämä maailma haihduttaa perinteisiä kädentaitoja.

Kun nykyään lähes kaiken saa valmiina, on myös askartelussa omanlaistansa hohtoa. Miten suloista on saada lapseltaan päiväkoti- tai koulutuliainen, jonka hän on itse tehnyt. Opettajat ja kerhojen ohjaajat ovat kekseliästä porukkaa. Tämän todistaa esimerkiksi vessapaperihylsyistä tehdyt erilaiset hahmot ja koristeet. Luovuus pääsee askartelutuokioissa valloilleen ja kädentaidot kehittyvät. Jo nurkan takana odottava joulunalusaika on mitä mainioin ajakohta yhteisille askarteluhetkille myös kotona.

Käytännön kädentaidoista on runsaasti hyötyä arjessa. Kun saha ja vasara pysyvät kädessä, hoituu moni arkinen homma omin voimin. Aikoinaan puhuttiin uusavuttomuudesta, kun näytti, etteivät kaikki selviydy vaikkapa erilaisista kodinhoitoon liittyvistä tehtävistä. Nykyään puhutaan DIY-kulttuurista (do it yourself, tee se itse), joka on valloillaan, kun ihmiset vaikka tuunaavat vaatteita, neulovat islantilaisvillapaitoja tai solmivat upeita makrameetöitä. Jos omasta perhepiiristä ei löydy käsitöiden taitajaa opastamaan, netti on pullollaan havainnollistavia videoita ja muuta materiaalia, jolla pääsee alkuun.

Automatiikan ja tekniikan kyllästämä maailma haihduttaa perinteisiä kädentaitoja, joita olisi hyvä ihan tietoisesti harjoittaa ja ylläpitää. Villasukankutojille, koivuhalkojen tekijälle, leivinuunin lämmittäjille on kysyntää talven mahdollisten sähkökatkojen aikaan. Kun huoneistojen lämpötilaa pitää energiansäästösyistä laskea, myös villapaidalle ilmenee tarvetta. Suurta kiitosta lähipiirissä ansaitsee aina se, joka kykenee kylpyhuoneen lavuaarin hajulukon ja lattiaviemärin puhdistukseen sekä lamppujen vaihtamiseen. Suoranaista luksusta tänä päivänä ovat jonkun osaajan mankeloimat ja hienosti viikkaamat vuodevaatteet sekä pyyhkeet.

Pitkinä syksyn ja talven kuukausina avaa mielellään kotitekoisen marjahillopurkin ja hyödyntää hilloa puuron sekä pannukakkujen lisänä. Onneksi ruuanvalmistus on muotia tänä päivänä, ja sosiaalinen media sekä lehdet kiinnostavia reseptejä pullollaan. Oman lusikkansa maistuvaan soppaan sujauttavat television kokkiohjelmat, jotka varmasti inspiroivat myös kotikokkeja kokeilemaan uudenlaisia annoksia ja makuja. Varsinkin arjen ruoanvalmistuksessa helposti urautuu ja kokkailee aina samoja tuttuja versioita.