Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Myös syyslomalla meidän on lupa olla ihan iisisti – Elämyshakuisessa maailmassamme lomaa lähdetään helposti suorittamaan

Elämme jälleen sitä aikaa vuodesta, kun sosiaalinen media täyttyy perheiden ihanista lomakuvista. Syysloman ajankohtana voimme ihastella otoksia etelänmailta auringon alta tai kotimaan kiinnostavista lomakohteista.

Lähtevätpä jotkut jo testaamaan murtomaa- ja laskettelusuksiaan loman aikana ihan kotimaassa. Viikon pituinen loma antaa mahdollisuuden kaivattuun irtiottoon arjen kiireistä.

Tosiasia on kuitenkin, että kaikilla ei ole varaa lentää kaukomaille tai ajaa satoja kilometrejä lomalle. Myös loman saaminen haastaa, kiekkien vanhempien ei ole mahdollista saada lomaa lasten loman aikaan vaikka pätkätöiden takia. Aktiiviset mummot ja vaarit rientävät silloin avuksi ja viettävät yhteistä aikaa lapsenlapsien kanssa, jos tällainen turvaverkko löytyy.

Loman pitäisi olla aikaa palautumista ja lepoa varten.

Onneksi tekemistä löytyy myös omilta kulmilta, esimerkiksi Kuopiossa supersyysloman muodossa. Alle 18-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi arkipäivinä aamusta iltapäivään saakka Kuntolaakson uimahalliin polskimaan ja harjoittamaan uimataitoaan. Myös esimerkiksi Kuopion museolla ja pääkirjastolla sekä nuorisotaloilla järjestetään ohjelmaa syyslomaviikolla.

Kuopion alueen lukuisat laavupaikat, Puijon reitit ja Väinölänniemi tarjoavat mahdollisuuden retkeilyyn ja ulkoiluun yhdessä. Pienen automatkan päästä löytyy myös paljon nähtävää. Loma tarjoaa mahdollisuuden myös laittaa ruokaa yhdessä ja syödä kiireettä yhteisen pöydän ääressä. Arjessa ruokailuista helposti kehittyy pikaruokailuja, ja kovimmassa kiireessä sekä harrastusrumbassa perheenjäsenet joutuvat syömään eri aikoina.

Yhteinen elokuva- tai peli-ilta kuulostaa myös houkuttelevalta. Jos aikaa ja kiinnostusta riittää, voisi ohjelman toistaa usempana lomaviikon iltana, jolloin mahdollisimman moni saisi valita suosikkipelinsä tai -elokuvansa.

Usein vanhemmat kuvittelevat, että lapsille olisi tarjottava jos jonkinlaista huvia, että he olisivat iloisia. Kun lapsilta kysyy, he tuntuvat arvostavan yhteistä aikaa vanhempiensa kanssa. Vastaukseen, mitä haluaisit tehdä lomalla, yllättävän usein kuultu vastaus on, että olla kotona teidän kanssanne.

Kun omaa lapsuuttaan muistelee, mieleen ovat jääneet yhteiset korvapuustien tai kalakukkojen leipomishetket sekä marjastusreissut äidin tai mummon kanssa tai nikkarointiurakat kotipihassa sekä soutu- ja kalastustuokiot isän kanssa. Tavanomaisilta tuntuvissa askareissa on sittenkin hohtoa.

Suorituskeskeisessä ja elämyshakuisessa maailmassamme myös lomaa lähdetään helposti suorittamaan. Pahimmassa tapauksessa suorittaminen luo paineita ja lisää stressiä entisestään. Koska loman pitäisi olla aikaa palautumista ja lepoa varten, myös sohvalla löhöäminen ja tekemättömyys on hyvin sallittua.

Meidän on kuitenkin jaksettava tarpoa pitkä pimeä syksy ennen lumen valkaisemaa talvea. Aikataulutuksesta ja vielä tekemättömien suoritteiden listoista saamme ”nauttia” ihan tarpeeksi töissä ja koulussa. Sovitaanko niin, että tänä syksynä lomalta palaa levänneitä ja virkistyneitä sekä energisiä ihmisiä arkiviikoille?