Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Valkoista heteromiestä saa hutkia: herkkä hetki, kossu pakkasessa ja tippa linssissä

Yhtenä varhaisena aamuna siivosin kaappia ja sinne oli jäänyt hylättynä muutaman vuoden vanha Hesari. Yksi niin sanottu timanttijuttu pisti välittömästi silmään. Tunnettu lastenpsykiatri Jari Sinkkonen sanoi jotenkin siihen suuntaan, että valkoista heteromiestä hutkitaan nyt kuin viimeistä päivää.

Itse keski-ikäisenä, kaljuuntuvana ja ylipainoisena tunnistan ilmiön. Mies ei puhu eikä pussaa on vanha klisee. Vanhoissa parisuhdeoppaissa luodaan kuvaa luolamiehestä, joka ei kykene puhumaan ja höpöttämään tunteistaan. Herkkä hetki tiivistyy siihen, kun kossu on pakkasessa ja tippa linssissä.

Pikkuisen voin kysyä myös seksuaalisen tasa-arvon perään. Muutama vuosi sitten The New York Times julkaisi jutun, jossa syytettiin vaikutusvaltaista Hollywood-tuottajaa Harvey Weinsteinia seksuaalisesta ahdistelusta ja väkivallasta.

Alkoi valtava vyöry. Koko ajan ilmaantui lisää naisia kertomaan Weinsteinin hirmuteoista. Samanlaisista väärinkäytöksistä levisi lumivyöryn tavoin tietoa myös muille aloille, ja ilmiö paisui kansainväliseksi. Liikkeen nimeksi vakiintui metoo-kampanja.

Suuri huoli kuitenkin on, miten Suomen väestön kasvu tapahtuu tulevaisuudessa. Tuntemattomalle ei saa puhua, tuijottaa tai koskea ilman lupaa. Ennen vanhaan sanottiin, että elämän suola on kevyt flirtti tai hakkailu.

Näitä taitoja kutsuttiin teerenpeliksi tai iskemiseksi. Jatkossa hississä kannattaa katsoa kengän kärkiä tai katon kirkkaita valoja ja mumista joutavia itsekseen.

Näitä taitoja kutsuttiin teerenpeliksi tai iskemiseksi.

Takavuosina maakunnan kansanedustajat leimattiin kalapuikkoviiksimiehiksi tai wannabealfauroksiksi. Äijät kuulemma tuijottivat tissejä, heittivät rasvaläppää ja vihjailivat muutenkin inhottavasti.

Onko tässä havaittavissa kulttuuriristiriitaa? Jos joku etelän Salvator tuijottaa ja iskee silmää, se on sivistynyttä eurooppalaista flirttiä. Mutta jos punakka ja pönäkkä maakunnan mies tekee saman, kyse on ilman muuta seksuaalisesta häirinnästä.

Kyllähän se on siihen mennyt, että itsetuntoiset naissukupolvet määrittelevät sopivan käytöksen rajat kulloiseenkin tarkoitukseen.

Esimerkiksi entinen kansanedustaja Rosa Meriläinen kulki arvokkaasti eduskunnassa nappi rintapielessä, jossa luki ”vittu haisee hyvälle.” Mieskansanedustaja olisi vastaavassa tilanteessa julkisesti kivitetty kuoliaaksi.

Minäkin olen saanut tuta tästä lajista. Yhtenä kauniina kesäaamuna sain tekstiviestin: ”Harmi, että kevään aikana liian harvoin näkyi urheilullinen peppusi ja houkuttelevan pullottava etumuksesi näillä käytävillä. Ehkä syksy korjaa tilanteen.”

Sainko sympatiaa tai syntyikö meetoo-ilmiötä? Vaimolle näytin ylpeänä fanipostin ja kehuin olevani vielä nuori tiikeri. Pikkuisen tunnelmaa latisti se, että emäntä oli kuolla nauruun. Vaimoke muistutti, etten ole tainnut viime vuosina paljon peiliin vilkuilla.

Kaverit hirnuivat ja väittivät minua hölmöksi, kun en ymmärtänyt, että olin saanut vahingossa jollekin toiselle tarkoitetun viestin. Täytyy myöntää että itse arvelin samaa. Yllä oleva kuvaus olisi osunut paremmin 20 vuotta ja 20 kiloa sitten.

Asialla on kuitenkin vakava puolensa. Kaikki eivät ole yhtä taipuvaisia ylenpalttiselle imartelulle kuin meikäläinen. Herkempi voisi säikähtää valenimellä tullutta viestiä. Itse en tietenkään ollut moksiskaan, koska lähettäjän oli pakko olla sokea.

Aika on ajanut vanhemman miehen yli. Nuoret naiset harrastavat BodyCombatia, FitPilatesta tai Core&Venyttelyä. Kaukana ovat ne ajat, jolloin daamit hakivat ryhtiä tamburiinin tahtiin.

Nyt kaiken hyvän lisäksi ruuaksi kotiväelle tarjotaan valmiita eineksiä tai rehuja, joita ennen vain kanit puputtivat.

Iltalehden edesmennyt, ansioitunut kolumnisti Aarne ”Loka” Laitinen kirjoitti monta kertaa kokolihaa syövistä heteromiehistä, jotka ovat jo sukupuuttoon kuolemassa oleva ihmislaji.

Kuka siis pitää meidän vähemmistöjen eduista enää huolen?

Kirjoittaja on tiedotusenkeli.