Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Taskulampusta joulusesongin kysytty hitti? – Joillekin suurin katastrofi sähkökatkoksisssa lienee nettiyhteyden katkeaminen

Pimentyneet illat ja pikkuhiljaa napakoituva pakkanen muistuttavat, että viimeistään nyt on aika varustautua talven ja sähkökatkojen varalle. Jos sähköt napsahtavat energiakriisin, myrskyn tai sähkölinjoja painavan tykkylumen takia poikki tunneiksi, niin monelle ehtii jo tulla nälkä.

Kuiva-ainekaappiin onkin syytä varata ainakin näkkileipää, hapankorppuja ja säilykepurkkeja huikopalaksi sekä pullovettä ja mehuja juotavaksi. Ehkä myös keksejä makeannälkään. Onnellinen on tulisijan omistaja, joka kiehauttaa hellalla potut ja kahvit sekä pyöräyttää uunissa kiusauksen. Takka käy hyvin makkaranpaistoon.

Varavirtalähteet kestävät ja toimivat aikansa, jos ne on muistanut ja ehtinyt ladata. Vanha kunnon paristomahdollisuudella varustettu radio- ja cd-soitin nousevat arvoon arvaamattomaan, kun pää huutaa viranomaistietoa katkoksen pituudesta. Ladattava tai paristoilla toimiva taskulamppu on suorastaan nerokas keksintö huoneesta toiseen suunnistaessa.

Ennen vanhaan taskulamppuja oli vähän joka nurkalla, autossa ja laukussa mukana. Miten lienee asian laita tänä päivänä? Otsalamppuja ainakin näkee lenkkeilijöillä. Jos tänä jouluna jokainen perheenjäsen saakin hyötylahjan, valoa pimeyteen.

Otsalamppuja ainakin näkee lenkkeilijöillä.

Kun vedentulo lakkaa, suihkussa käymisestä tai vessanpytyn nupin vetäisystä voi vain haaveilla.

Kun huoneiston lämpötila laskee, mummon kutomat villasukat, villapaidat ja lämpimät huovat, jopa makuupussit auttavat. Ilman sähköä hissi ei kulje, kaupan ovi aukene eikä Visa-kortti vingu. Talvella parvekkeella voi sentään säilyttää kylmää vaativia elintarvikkeita. Pakastimen avaamista kannattaa välttää, etteivät kylmät haihdu harakoille.

Joillekin suurin katastrofi sähkökatkoksisssa lienee nettiyhteyden katkeaminen, kun ei voi pelata eikä pääse päivittämään sosiaaliseen mediaan. Voisi kysyä, miten ihmiset ovat pärjänneet ennen vanhaan ilman sähköjä. Vieläkin kuulee henkilöiden muistelevan, kuinka he lukivat kansa- ja oppikoulun läksyjään öljylampun valossa.

Kynttilän valossa fiilistely voisi olla ihan terve ja virkistävä vaihtoehto somehälyssä marinoituneille. Kaikesta ei tarvitse jäädä kuvaa suurelle yleisölle muistoksi. Itselle jäävät muistikuvat ovat tärkeämpiä.

Kynttilät, tulitikut, paristoja, polttopuita, kuivamuonaa, vettä ja vessapaparia sekä käteistä rahaa kaiken varalta. Lämpimiä peittoja ja pipoja lähettyville. Ainakin näitä hankkii neuvokas varautuja ja poimii netistä vielä lisää hyviä vinkkejä.

Leuto talvi voisi olla pelastus sähkökatkojen välttämistä ajatellen. Vihreää lumetonta talvea silti tuskin kukaan toivoo.

Kun taas sähköt toimivat, voi hyvillä mielin käydä Puijolla hiihtämässä tai lähirinteissä laskettelemassa ja laittaa hikilenkin jälkeen saunan päälle. Myös sisäliikuntatilat, kuten uimahallit ja kuntosalit kutsuvat siinä vaiheessa.