Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Nyt on aika nauttia joulukuun valopilkuista – Savossa osataan loihtia katseet kääntävän joulutorin tunnelmaa

Kun harmaa ja monen mielestä ankea marraskuu on niin sanotusti lusittu, alkaa monen huulille nousta jälleen hymyä. Joulukuu valoineen ja kynttilöineen sekä joulunodotuksen tempauksineen virkistää mieltä. Onnekkaita olemme me kuopiolaiset, kun olemme jouluvalojen lisäksi saaneet myös jo lumipeitettä valaisemaan tienoita. Joulun tunnelmaan pääsee virittäytymään ihan eri tavalla valkoisen värissä kuin pelkän harmaan tai vihreän sävyissä.

Kuopion keskustaan erityistä valoa ja tunnelmaa luo perjantaina 9. joulukuuta avattava joulutori. Viime vuonna Mualiman Navalle pystytetty joulutori valittiin Suomen kauneimmaksi, joten odotettavissa on jälleen runsaasti silmäniloa. Meillä Kuopiossa on jo todistettu osaamisellamme se, että myös Suomessa ja Savossa osataan loihtia katseet kääntävän joulutorin tunnelmaa. Usein aikaisemmin on vain kehuttu Keski-Euroopan vastaavia luomuksia, jotka toki ovat myös upeita ja usein hyvin perinteisiä.

Moni torin läpi kulkeva pysähtyy kojujen kulmille ottamaan kännykällään kuvia.

Rakentuva joulutori on jo herättänyt paljon kiinnostusta. Moni torin läpi kulkeva pysähtyy kojujen kulmille ottamaan kännykällään kuvia kojuista, porteista ja valoista. Sosiaalisen median välityksellä kuvat leviävät ympäri maailman ja luovat positiivista mielikuvaa kotikaupungistamme.

On hyvä, että ympärillemme luodaan hyvää mieltä tuottavia elämyksiä, kun maailma velloo kriiseissään. Huolien vastapainoksi on hyödyllistä saada jotakin mukavaa ajateltavaa ja katseltavaa. Energiakriisi ja sähköpula saavat kansalaiset pohtimaan energiatehokkaiden valojen laittamista jouluksi ja myös sähkön säästämistä. Onneksi jo pienelläkin jouluvalojen määrällä saa kotona kiinni joulun tunnelmasta. Paloturvallisesti asetellut ja huolehditut kynttilät ovat myös yksi vaihtoehto tunnelman luojina. Tuikkukynttilöiden valossa on ollut tapana kirjoittaa postikortteja ja paketoida lahjoja.

Joulun seutu on myös hyväntekeväisyyden aikaa. Lahjoitus on lahja tuntemattomalle apua tarvitsevalle meillä tai maailmalla. Joulumieli syntyy paitsi yhdessäolosta ja kiireettömyydestä, myös siitä, että tekee hyviä tekoja.

Kun muistelee omaa lapsuuttaan, nousee muistoja nimenomaan joulunseudusta. Joulukuun alkupuolelta mieleen muistuvat joulukalenterien luukkujen avaamiset aamulla ennen kouluunlähtöä. Kuvakalenterit saivat hyvin pian seurakseen myös maukkaat suklaakalenterit. Käsistään kätevissä perheissä nikkaroitiin ja ommeltiin myös itse tehtyjä joulukalentereita.

Tämän päivän tuunaajat askartelevat upeita tontunovia, ja myös omin käsin väkerretyt joulukalenterit, ne vuosien takaisetkin, ovat arvossaan. Ilahduttavaa on ollut havaita, että myös kouluissa tunneilla lapset tekevät joulukalentereita kotiin viemisiksi. Tontunovi on jännä. Yön aikana tonttu on saattanut heittää oven eteen jonkin makoisan herkkupalan, kuten konvehdin tai karkin, jonka löytäjä saa pitää ja nauttia. Kun seuraa lapsen joulun odotusta, pääsee itsekin joulun odotuksen tunnelmaan.