Vuoden onnettomin juhla vaanii jälleen aivan nurkan takana. Nykykulttuurissa niin meillä kuin muuallakin länsimaissa joulu näyttäytyy ennen kaikkea perheen, ilon ja lämmön juhlana, vaikka siltä riisuisikin sen uskonnolliset raamit. Mieli ry:n kriisipuhelintoiminnassa juhannus on vielä ainakin viitisen vuotta sitten ollut Ylen (21.6.2018) mukaan vuoden ruuhkaisin juhla. Joulu kuitenkin tuo omat murheensa, ja usein sen lähestyminen näkyy kriisipuhelimessakin jo reilusti etukäteen. Pyhät koetaan ahdistavina useista syistä: sukujoulu luo jännitteitä, järjestelyt aiheuttavat riitoja puolison kanssa, vanhemmat käyttävät alkoholia, tai ei ole rahaa järjestää mutta odotukset joulun luomiselle ovat pysyneet ennallaan. Huolia lienee yhtä monia kuin soittajiakin.
Joka vuosi kampanjoidaan erityisesti raittiin joulun puolesta. Vaikka itse ei olisi kuin kevyessä hiprakassa, lapsi kyllä huomaa jos joku joulua viettävistä aikuisista käyttäytyy eri tavalla kuin normaalisti. Aikuisen ei tarvitse toimia edes mitenkään uhkaavasti – jo yllättävä luonteenmuutos saattaa tuntua pelottavalta.
Se, että kotiin ei ole hamstrattuna alkoholia, auttaa pitämään korkin kiinni.
Jos ajatus humalattomasta tai vaikka kokonaan alkoholittomasta joulusta tuntuu ylitsepääsemättömältä, ei liene huono ajatus keskustella oman lähipiirinsä kanssa aiheesta. Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry ohjeistaa esimerkiksi, että kannattaa mahdollisuuksien mukaan miettiä etukäteen kohtuullinen määrä, jonka aikoo juoda kerralla. Myös se, että kotiin ei ole hamstrattuna alkoholia auttaa pitämään korkin kiinni helpommin.
Mikäli alkoholinkäytöstä – omasta tai läheisen – on aito huoli, matalan kynnyksen pika-apua löytää onneksi useammasta eri paikasta. EHYT ry:n päihdeneuvontaan voi soittaa minä päivänä ja mihin kellonaikaan hyvänsä ja soiton voi tehdä anonyymisti. Päihdeneuvonnasta saa lisäksi tarvittaessa apua oikean hoitotahon tai vertaistuen löytämiseen.
Akuuttia keskusteluapua saa myös kriisipuhelimesta, joka päihdeneuvonnan tapaan on auki vuorokauden ympäri. Kriisipuhelimessakin alkoholi on tuttu puheenaihe, mutta heidän kanssaan voi puhua muistakin murheista ja huolista. Jos on vaikkapa paha olla, tuntuu ettei jaksa tai kärsii itsetuhoisista ajatuksista, kannattaa tsempata itsensä soittamaan. Puhelua harvoin ainakaan katuu – aiemmin mainitussa Ylen artikkelissa todetaan, että moni soittaja sanoo puhelun lopuksi muuttaneensa mielensä eikä aiokaan vahingoittaa itseään.
Puhelinpäivystykset eivät korvaa hoitoa tai muuta lääketieteellistä apua. Puhelu empaattiselle, ymmärtävälle ja asiantuntevalle kuulijalle voi kuitenkin olla se asia, joka estää sortumasta pulloon tai veitseen.
Omien huoltensa ja ongelmiensa kanssa ei pitäisi joutua olemaan yksin, ei jouluna eikä koskaan muulloinkaan. Monelle avun pyytäminen voi silti olla korkean kynnyksen takana. Erityisesti näin joulun alla kannattaa lähestyä asiaa siitä näkökulmasta, että se, että hakee apua ja näin onnistuu välttämään vaikkapa pullon tai itsensä vahingoittamisen, on todennäköisesti paras joululahja jollekin omaan lähipiiriin kuuluvalle.