Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Tipaton tammikuu ei ole ehdoton, mutta sitä kannattaa kokeilla – Mocktailin maistelun lomassa voi pelata pubivisaa

Jokainen suomalainen on varmasti kuullut tipattomasta tammikuusta, eikä se ole ihme. Tipatonta on vietetty 1940-luvulta lähtien ja se on monelle muotoutunut tavaksi. Lisäksi tipaton on helppo liittää tammikuun muihin hyvinvointitoimiin tai osaksi uuden vuoden lupausta.

Tipatonta tammikuuta arvostellaan usein siitä, että kuukausi ilman alkoholia ei voi muuttaa loppuvuoden kulutusta, tai etteivät alkoholin suurkuluttajat hyödy tipattomasta. Tipatonta saatetaan myös pitää liian ankarana ja kritisoida siitä, että se unohtaisi ne ihmiset, jotka eivät pysty olemaan ilman alkoholia.

On totta, että tipaton tammikuu sopii huonosti tilanteisiin, jossa alkoholin käyttöä on runsaasti. Kuukauden raittius ei ratkaise tilannetta, jos ongelmat ovat laajat ja ihmisen terveys ja hyvinvointi on jo vaarantunut. Silloin on hyvä hakeutua avun piiriin, esimerkiksi ottamalla asia puheeksi terveydenhuollossa. Terveysalan ammattilaiset osaavat opastaa oikean avun piiriin ja heillä on myös paljon tietoa raittiuden tueksi. Lisätietoa löytää helposti verkosta, ja on olemassa myös maksuttomia puhelin- ja chatpalveluita, jossa omaa alkoholin käyttöä voi arvioida ja saada neuvoja ammattilaisilta.

Tipaton tammikuu tarjoaa kuitenkin omaa alkoholinkäyttöä pohtivalle helpon väylän kokeilla alkoholittomuutta. Kuukauden aikana voi arvioida alkoholittomuuden vaikutuksia uneen, mielenterveyteen ja jaksamiseen. Lisäksi voi miettiä omaa suhtautumistaan alkoholiin ja sen merkitystä sosiaalisissa suhteissa.

Tipattomuuteen ei tarvita alkoholin ongelmakäyttöä tai kokemusta alkoholihaitoista, riittää että haluaa avoimin mielin lisätä omaa hyvinvointiaan. Tutkimusten mukaan yli puolet tipattomalla olleista vähentää alkoholin käyttöä myös tammikuun jälkeen.

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry ja Pohjois-Savon syöpäyhdistys kannustavat kuopiolaisia kokeilemaan uusia tapoja Tipattoman tammikuun aikana ”Pitäiskö ottaa yhet” -tapahtuman avulla. Perjantaina 13. tammikuuta kello 13.30–15.30 yhdistykset tarjoilevat mocktaileja syöpäyhdistyksen juhlatilassa osoitteessa Kuninkaankatu 23.

Mocktailin maistelun lomassa voi pelata pubivisaa ja pyöräyttää onnenpyörää. Joillekin tipaton on ensimmäinen askel kohti hyvinvointia, olisitko se tänä vuonna sinä?

Kirjoittaja on EHYT ry:stä.