Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Hyvinvointiin satsaaminen on paras sijoitus – Myös vahvin sankarin viitan ylleen pukenut voi uupua

Äideille ja isille perheenjäsenten hyvinvointi ja onnellisuus ovat tärkeysjärjestyksessä ykkössijalla. Tämä kertoo paljon välittämisestä ja pyyteettömyydestä. Harvemmin hoksaamme ajatella, että myös omalla hyvinvoinnillamme on merkitystä koko perheen hyvinvoinnille. Hyvin aterioiva ja riittävästi nukkuva sekä liikkuva vanhempi on varmasti energisempi kuin jatkuvasti vajaalla ravitsemuksella, unella ja liikunnalla etenevä itselleen armoton suorittaja.

Työelämässä on kautta aikain ihailtu reippaasti urakoivaa väsymätöntä puurtajaa sankarina. Meihin on vahvasti iskostunut ajatus, että yksin pitää pärjätä eikä saa valittaa. Mutta koska me kaikki olemme ihmisiä, myös vahvin sankarin viitan ylleen pukenut voi uupua. Kuopion Seudun Uusyrityskeskus on kohdistanut toimensa yksin- ja mikroyrittäjien suuntaan. Yrittäjän Uusi Suunta -palvelussa on mahdollista keskustella omasta jaksamisestaan. Yritysneuvoja Ninja Vepsäläinen korostaa Viikkosavon haastattelussa, että omaan hyvinvointiin satsaaminen on kauaskantoinen ja tuottava sijoitus.

Työelämässä on kautta aikain ihailtu reippaasti urakoivaa väsymätöntä puurtajaa sankarina.

Sanoma on puhutteleva, sillä yleensä miellämme sijoittamisen rahaan ja materiaan liittyviin satsauksiin sekä hankintoihin. Jos jatkossa sijoittaisikin omaan aikaan, jolla tekisi jotakin itselleen mieleistä, kävisi lenkillä, salilla, elokuvissa, teatterissa tai syömässä valmiissa pöydässä. Hierojan pöydälle on usein tapana mennä vasta siinä vaiheessa, kun niskan ja hartian seutu ovat niin jumissa, että päätä särkee. Entä jos jatkossa varaisi ajan hierojalle saman tein kun edellinen käynti on päättymässä?

Käytännön elämä on opettanut, että jos asioita vatvoo yksin, ne menevät helposti solmuun ja on vaarassa ajautua umpikujaan. Keskustelu toisen ihmisen kanssa luo parhaassa mahdollisessa tapauksessa uusia oivalluksia ja ratkaisuja. Myös asioiden syvyys ja laatu asettautuvat oikeisiin uomiin ja mittasuhteisiin. Pienillä elämäntapojen viilauksilla, kuten unen tai kasvisten lisäämisellä voi olla merkittäviä vaikutuksia elämänlaatuun.

Vepsäläinen kertoo haastattelussa, että hänen työskentelytapansa on kuunteleva ja ratkaisuja hakeva. Kun keskustelussa esille nostetaan vahvuuksia ja jo nyt hyvin olevia asioita, on rakentavalle kehittymiselle annettu myös mahdollisuus.

Kuopiossa järjestetyt perinteiset Mielenterveyspäivät olivat jälleen menestys. Tapahtuman pääjärjestäjä Risto Asikainen kertoi Viikkosavolle, että osallistujia oli yhteensä tuhatkunta. Mielenterveyspäiville on juurtunut vahva paikkansa. Asikainen totesi, että tapahtumassa voi käsitellä turvallisesti myös raskaita ja vaikeita asioita.

Tärkeää elämässä on, että voi puhua jollekin paitsi ilonaiheistaan, myös elämän haasteistaan ja karikoistaan. Erityisen tärkeää on, että niin jaksamiseen kuin mielen hyvinvointiinkin liittyviä teemoja nostetaan luennoilla, keskusteluissa ja paneeleissa esille. Tieto siitä, mistä apua on saatavilla, on hyvin tarpeellista. Kenenkään meistä ei tarvitse jaksaa yksin.