Marraskuussa 2022 julkaistiin yhdysvaltalaisen OpenAI -tekoälytutkimuslaitoksen kehittynyt tekoäly nimeltään ChatGPT. Tekoäly pyörittää chat-ohjelmaa, jolta voi kysyä kaikenlaista maailmankaikkeudesta. Ohjelma rakentaa vastauksen tekstinä ilman linkkejä tai lähdeviitteitä. Tekoäly matkii ihmistä keskustelijana ja oppii keskustelun pohjalta käsiteltävästä aiheesta. Wikipedian mukaan tämä uusi tekoäly osaa muun muassa kirjoittaa ja korjata tietokoneohjelmia, kirjoittaa runoja, säveltää, kirjoittaa esseitä ja vastata tenttikysymyksiin.
Näen tässä kehityskulussa sekä uhkia että mahdollisuuksia. Mahdollisuuspuolelle laskisin muun muassa viallisten tai huonosti toimivien tietokoneohjelmistojen korjaamisen tekoälyä hyväksikäyttäen. On myös mahdollista, että vihdoin saadaan ihmiskunnan avuksi tekninen ratkaisu, jolla otetaan uusi tuottavuusloikka monella työpaikalla ja yritystoiminnassa.
Yhtenä suurimmista uhista näen tekoälymallien kehittämisen ilman, että muut kuin kehittäjät tietävät millaisiin rajoitteisiin ja oppimismalleihin tekoäly nojaa. Onko tekoälyn toimintaa rajoitettu esimerkiksi siten, että se ei kykene kehittyessään kirjoittamaan ohjelmistoja, joilla voi pimentää kriittisiä palveluja?
Sellainen kyky ilman rajoituksia saattaisi vaikeuttaa ihmiskunnan mahdollisuuksia hallita kriittisiä järjestelmiä, kuten pankkipalveluita, ohjusjärjestelmiä tai vaikkapa navigointia satelliittien ohjelmistojen kautta.
Tekoäly osaa kirjoittaa runoja.
Haluan uskoa, että maailman suurimmat IT-yhtiöt kantavat vastuunsa ja asettavat teknisiä rajoitteita tekoälyn kykyyn tuhota maailman vähemmän älykkäät järjestelmät. Isomman haasteen näen kulttuurisena.
IT-alan ammattilaiset ja harrastajat ovat arvioineet (ei tieteellinen fakta), että noin 50 prosenttia nykyisistä toimihenkilöammateista menetettäisiin tekoälyn kehittymisen vuoksi. Haasteen kertoimia lisää se, että näitä katoavia ammatteja voisivat olla lääkärit ja lakimiehet sekä muut vastaavat ammatit, jotka perustuvat aineistojen kokoamiseen ja analyysien tekemiseen. Ei ole edes vaikeaa kuvitella, miten moni teoreettiseen opetukseen perustuva opettajan tehtävä häviää täydellisesti jaksavalle älylle, jolla on aina viimeisin tutkimustieto käytössään.
Ajattelimme aiemmin, että tekoäly korvaa yhteiskunnassamme yksinkertaiset toistuvat rutiinitehtävät, mutta näiden lisäksi näytämme menettävän korkeaa koulutusta edellyttäviä ja korkean palkkatason omaavia tehtäviä. Kysymys kuuluukin, millä tavoin valtio kerää verorahansa ja miten vapautunut aika käytetään, kun moni tuntemistamme ammateista katoaa. Ehkäpä tekoälyverolla rahoitettava perustulo on tässä ratkaisu perustoimeentulon osalta?
Olen pohtinut nettifoorumeiden keskustelijoiden innoittamana, miten tekoälyn kehitys vaikuttaa sosiaalisiin suhteisiimme. On mahdollista, että lähiaikoina tekoäly pyytää korjaamaan lapsille tai puolisolle lähettävää kirjallista viestiä (Whatsapp tai vastaava).
Tekoäly voi pyytää huomioimaan vastaanottajan mahdollisen ikävän reaktion, jos kiukuttelet jälleen kerran samasta asiasta kuin kerran aikaisemmin. Kun tekoäly on osa ohjelmistoja ja laitteita, joita käytämme, se kykenee tulkitsemaan sitä, miten pääsemme parempaan lopputulokseen.
Onkin mahdollista, että jatkossa kommunikoimme tekstimuotoisesti vain siten kuin äly meitä ohjeistaa (tai olemme tarkoituksella kiukkuisia ja ilkeitä). Näen myös mahdollisuuden tekoälyn pyörittämään rakkauselämään, jossa ihanteellinen visuaalinen puoliso vuorovaikuttaa kanssamme puhelimen tai muun käyttövälineen kautta. En pidä tätä edes kovin utopistisena tulevaisuudenkuvana, kun tunnistan, miten paljon roikumme somessa jättäen niin sanotut elävät ihmiset toiselle sijalle.
Lähes kaikki aiemmin arvailemani ei perustu vielä mihinkään tieteelliseen faktaan. Haluan kuitenkin yhteiskuntatieteilijänä lisätä tietoisuutta siitä, että nyt kaivataan ihmiskunnan viisaimmat neuvomaan meitä sen suhteen, miten voimme varautua tekoälyn tuomaan murrokseen. Aikaa miettimiseen ei enää ole (tekoäly nimittäin tietää tämän viimeistään sitten, kun kolumni julkaistaan verkossa).
Kirjoittaja on tosielämän mielensäpahoittaja.