Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni No onnee ny sitte – Mutta siis myös emäntääkin saa jatkossa onnitella

Se on taas sitä aikaa vuodesta, kun eri alojen pystejä jaellaan ansioituneille. Esimerkkinä vaikkapa allekirjoittaneen viimeisimpänä kuokkimat kekkerit. Tunnustuksia jaettiin liikunnan sekä urheilun parissa tehdystä arvokkaasta työstä. Nostan hattua jokaiselle palkitulle.

Joillekin tunnustus napsahtaa elämänmittaisesta työstä lasten liikunnan parissa, joku valitaan musiikin saralla vuoden rokkibändiksi ja toinen on muuten vaan oman alansa huippu. Yhtä kaikki. Onnittelut jokaiselle alansa valitulle ja myös niille, joille tunnustusta ei lavaesiintymisen muodossa tullutkaan.

Tokkopa tuon pystin pokkaaminen on sitä paitsi monellekaan se ensisijainen tavoite, vaan se päivittäinen arvokas tekeminen, mikä tehtävä tai toimenkuva sitten ikinä onkaan. Oman työn jättämä positiivinen jälki ja siitä saatu hyvä tunne munaskuissa. Siinä se kait pähkinänkuoressa.

Noh. Onhan meitä sitten niitäkin, joita vain onnistaa. Siitäkin saa toki onnitella. Itse olen esimerkiksi onnitellut emäntää hyvästä aviomiesvalinnasta. Ei nyt suorainen urosten valioyksilö, mutta tarjolla olleista varmastikin ei-nyt-niin-huono-tai-ei-kait-tässä-parempaakaan-peitonheiluttajaa-ole-tarjolla-pakkovalinta. Ja tässä tapauksessa siis, kun kohdetta koeajettiin useampikin vuosi, luulisi perusvikojen ja tulevien korjaustarpeidenkin olevan jo tiedossa. Palautusoikeutta ei ole, eli perinteinen perävalotakuu.

Kiinnityksen jälkeen olen saanut mielenkiinnokseni myös huomata, että onnitteluja on sadellut jostain syystä enemmän meikäläisen, kuin emännän suuntaan.

Palautusoikeutta ei ole, eliperinteinen perävalotakuu.

Aivan kuin tässä manooverissä se olisikin siis allekirjoittanut, joka olisi jäänyt kaupoissa voiton puolelle. No tiedä häntä. Mutta siis myös emäntääkin saa jatkossa onnitella.

Pyöreitäkin täytetään ja niistähän on aina mukava onnitella. Muutahan ei tarvitse tehdä, kuin syntyä yhden kerran ja siitä hyvästähän sitä saa onnitteluja ihan joka vuosi. Tai tässä tapauksessa ei ole suoranaisesti synnytty vaan perustettu.

Eli onnea siis 150 vuotta täyttävälle Kiuruvedelle ja ihan yhtä nuorelle Pielavedelle. Vielä kun Kuopio ja Siilinjärvikin täyttävät parin vuoden päästä arvokkaat pyöreät, niin Savossa tullaan juhlimaan monet ison luokan perustamiskemut. Kuopiolle 2025 vuosia täyteen 250 ja Siilinjärvelle samalla pyöreät 100 juniorivuotta. Teini-ikäisiä naapureita siis.

Onnea tietenkin myös komeat 100 vuotta täyttävälle Kuopion Palloseuralle. Seurahuoneella 16. maaliskuuta 1923 perustetusta seurasta on ajan saatossa muovautunut jo osa kuopiolaista identiteettiä. Samassa lauseessa Puijon Tornin, Kallaveden ja kalakukon kanssa.

Täytyy tosin muistuttaa, että historia muistaa monesti vain menestystarinat. Keltamustaa lähellä eläneet ovat nimittäin kokeneet myös ne koleat hetket, jolloin reissu on ollut vaarassa seisahtua stop tykkänään. Useammankin kerran. Tämä siksi, että kukaan ei vain kuvittelisi tämän päivän menestyksen olevan itsestäänselvyys. Laji kuin laji, työ on tehtävä joka päivä.

Siksi onkin hienoa onnitella Kuopion Palloseuran juniorityötä, joka sai tunnustuksen Palloliiton itäisen alueen vuoden toimijana. Sieltä vaahtosammuttimen kokoisesta se futiksen perustyö kuitenkin aina lähtee.

Sitä perustyötä tekee myös naapurihallin joukkue KalPa. Sain näet kunnian olla kuulemassa KalPan päävalmentajan luentoa tai ennemminkin vuorisaarnaa, miten hänen johtamassa joukkueessa pelaaja tekee päivittäisen työnsä joukkueen eteen.

Resepti oli aika yksinkertainen. Jos ei ole yhtä isoja resursseja kuin kaverilla, niin kaikki on tehtävä niin perkeleen hyvin kuin vain mahdollista. Muuta tietä ei ole. Allekirjoitan. Onnea myös Steelersille ja Savo Volleylle tunnustuksista.

Olipa mukavata jaella onnitteluja. Hyvä nimittäin, kun edes emännän syntymäpäivät muistan. Tai siis Outlook-kalenteri muistaa muistuttaa. Ja ihan vielä vaan knoppina, että monestihan kekkereihin kuuluu pienimuotoinen juhlinta ja joskus meitä juhlijoita yhdistää itsekin tänä vuonna 70 vuotta täyttävän Jaakko Tepon aiheeseen liittyvä kipale, Jälkitauti. Onnea siis myös kansantaiteilijalle. Aeku ihanaa.

Kirjoittaja on KuPSin puujalka.