Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Käytännön ammatti on järkevä valinta – Ilman sähköasentajaa, putkimiestä, hitsaajaa ja maalaria moni asia olisi nurinkurin tässä maailmassa

Peruskoulun ja lukion tänä keväänä päättävät pohtivat jo jatko-opiskelupaikan hakemista. Yhteishaku tietää mieleiseltä tuntuvien alojen valitsemista laajasta kattauksesta. Edessä on suuri elämänmuutos varsinkin, jos opiskelujen aloittaminen merkitsee myös paikkakunnan vaihtamista.

Harva tietää jo lapsena varmuudella, mikä hänestä tulee isona. Monesti unelma-ammatit myös vaihtuvat matkan varrella. Suomalaisessa yhteiskunnassa hienoa on se, että jos valinnassa tulikin huti, on mahdollista hankkia opiskelemalla uusi ammatti. Myös ammatilliset suunnanmuutokset aikuisena ovat mahdollisia.

Opiskelu-uraa etsitään luonnollisesti omien kiinnostuksen kohteiden ja kykyjen mukaan. Jos on käsistään kätevä ja käytännönläheinen ongelmanratkaisija, on luontevaa suunnata alalle, jossa vaaditaan kädentaitoja.

Koulutusteemaiseen Viikkosavoon haastattelimme jo vuosia alalla työskennelleen suutarimestarin ja kokiksi opiskelevan henkilön. Molemmat kertovat ammatistaan ja opinpolustaan. Halusimme nostaa esille käytännön ammatin osaavia ja innostuneita tekijöitä.

Leivän syrjään pääsee nopeasti kiinni ilman suuria opintolainataakkoja.

Palvelualan Opisto Kuopion opinto-ohjaaja Tuomas Rannankari mainitsee haastattelussa, että käytännön työn tekijöitä tarvitaan aina. Hän toteaa, että tänä päivänä puhutaan paljon digitalisaatiosta ja siitä, että robotiikka vie tulevaisuudessa työpaikkoja. Tosiasia hänen mielestään on, etteivät robotit pysty koskaan täysin korvaamaan inhimillistä käytännön työn tekijää.

Robotilta luontuu varmasti moni kädentaitoa vaativa työvaihe, mutta luovuudessa ja empatiakyvyssä ihminen vie voiton. Ihmiset myös kaipaavat aitoja, ihmiseltä ihmiselle tapahtuvia asiakaspalvelutilanteita.

Käytännön ammateissa on se hyvä puoli, että tutkintopaperit saa taskuunsa kolmessa vuodessa ja jopa paljon aikaisemminkin, jos esimerkiksi on takana aikaisempia opintoja. Leivän syrjään pääsee nopeasti kiinni ilman suuria opintolainataakkoja. Oma lukunsa on mahdollisuus oppisopimukseen työpaikalla. Taloudellisesti ajateltuna perhettä on mahdollista päästä perustamaan jo nuorena ja halutessaan voi ryhtyä jo hankkimaan omaa asuntoa.

Tänä päivänä ammattiosaajista on pulaa monella alalla. On siis työntekijän markkinat ja tekijöillä vara mistä valita. Opinto-ohjaaja Rannankari kertoo, että ravintola- ja cateringalalla työllisyysnäkymät ovat erinomaiset. Opiskelijat työllistyvät jo opintojen aikana. Myös esimerkiksi hoitajista, siistijöistä sekä kodinhoitajista on lehtitietojen mukaan pulaa.

Onni on syödä ammattiosaajan tekemä monipuolinen ja maukas lounas työpäivän aikana. Ilo on työskennellä siisteissä ja harmonisissa tiloissa.

Suuri kiitollisuuden aihe on saada laadukasta hoitoa terveyskeskuksessa ja sairaalassa. Taitavan timpurin kädenjälkeä ei voi muuta kuin ihailla.

Ilman sähköasentajaa, putkimiestä, hitsaajaa ja maalaria moni asia olisi nurinkurin tässä maailmassa. Arvostavat kiitokset kuuluvat kaikille ammattiosaajille.