Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni KuPS 100 vuotta – Minä ja kanarialinnut – KuPS-rakkauteni on syvä

KuPS on aina ollut elämässäni. Olen keikkunut katsomossa jo vaahtosammuttimen kokoisena. Ostin Lasse Lehtisen mainion kirjan Keltamusta legenda, josta uskoin löytäväni kosolti tuttuja jalkapallosankareita. Löytyihän niitä.

Olin pudota penkiltä, kun yllättäen löysin oman nimeni järkäleestä. KuPS-legenda Markku ”Vine” Raatikainen muistelee nuoruuden ajan valmentajiaan: ”Raatikainen muistaa lämmöllä Olli Kukkosta, Juhani Koivistoista ja Jouni Vornasta. Kolmikko oli huippua ammattilaisina ja rakensi kivijalkaa myöhemmälle liigauralleni.” Emäntä väitti, että lukuhetkellä kyynel nousi silmäkulmaani. Tosimiehen imagoni ei voi tuota myöntää, kyseessähän oli puhtaasti huonepöly.

Vinen ikäluokka oli poikkeuksellinen, jota valmensin kolme vuotta edesmenneen Jussi Koivistoisen kanssa. Viimeisen vuoden SM-hopeajoukkueestamme moni poika menestyi maailmalla. Vartuttuaan Raatikainen toimi KuPSin edustusjoukkueen kapteenina vuosia ja edusti palloseuraa 249 ottelussa.

Näin ollen Vine oli kautta aikojen kolmanneksi eniten edustusjoukkueessa pelannut jalkapalloilija. Yksi ennätys syntyi vielä sikariportaassa, sillä Vine on ensimmäinen Suomen liigan kokopäiväinen hallituksen puheenjohtaja.

Toinen pitkän päivätyön tehnyt oli maalintekijä Jumalan armosta Juha ”Kissa” Karvinen. Kissa pelasi 16 kauden aikana 349 mestaruussarjan ja Veikkausliigan ottelua, joissa syntyi 89 maalia. Kaikkien aikojen maalintekijätilastoissa Kissa on sijalla 29. Maaotteluitakin kertyi, yllättäen myös futsalissa.

Emäntä väitti, että lukuhetkellä kyynel nousi silmäkulmaani.

Myöhemmin pari joukkueemme pelaajaa urakoi näyttävästi jääkiekossa. NHL-joukkue Tampa Bayn pitkäaikaista kykyjenetsijää Kari ”Kettu” Kettusta on sanottu Suomen tuntemattomammaksi Stanley Cupin voittajaksi. Vuonna -21 Kettu pokkasi jo kolmannen Stanley Cup -sormuksen.

Jarmo ”Jampe” Kekäläinen on puolestaan tehnyt upeaa uraa sekä laatikon sisällä että ulkopuolella. Matkalle on mahtunut monia SM-liigajoukkueita, mutta myös kokemusta NHL:stä, Boston Bruinsista. Nyt Jampe on toiminut kymmenen vuotta NHL-seura Columbus Blue Jacketsin GM:nä, näin ollen ensimmäinen eurooppalainen iso johtaja taalajäillä.

Jampeen törmäsin sattumalta vuosikymmenien jälkeen Helsinki-Vantaan lentokentällä. Vaihdettiin kuulumisia ja kerroin, että olin parhaillaan kirjoittamassa unikirjaa, unilääkäri Henri Tuomilehdon kanssa. Näin nämä herrat saatoin yhteen, ja Tuomilehdosta tuli monien vaiheiden jälkeen ensimmäinen suomalainen lääkäri ja uniasiantuntija NHL:ään.

Myös työelämässä törmäsin KuPSilaisiin. Esimerkiksi Eija Vähälää voi hyvällä syyllä nimittää Grand Old Ladyksi. Rouva on ollut monessa mukana: jalkapallossa muun muassa KuPSin puheenjohtajana vaaran vuosina ja Euroopan jalkapalloliiton UEFA:n delegaattina.

Aikoinaan palaveerattiin Vähälän työhuoneessa Muotoiluakatemialla, ja keskustelu lipsahti tietysti tärkeimpään: jalkapalloon. Silloinen työhuone kertoi paljon sen haltijastaan. Kattolamput rouva oli kaivanut ullakon kätköistä. Rouvasväenyhdistyksen naiset komistivat seinää ja hyllyssä patsasteli jalkapalloja, joita huippuammattilaiset olivat taiteilleet kukin omalla tyylillään, aina silloisesta eduskunnan puhemies Paavo Lipposesta lähtien.

Amorillakin on osuutensa KuPS-suhteeseeni. Silloisen tyttöystäväni ja alkuperäisen naiseni isä, Veijo Sääski oli KuPS-fani 40-luvulta lähtien. Myöhemmin työelämässä Veijo oli pitkäaikaisin Turon toimitusjohtaja. Turon logokin komeili viljalti edustusjoukkueen pelipaidoissa. Veijon kanssa peleissä oppi ainakin sen, jos pelissä ei ole hurraamista, pelimakkara ei petä koskaan.

KuPS-rakkauteni on syvä. Jotta soppa olisi tarpeeksi sekoitettu, sotketaan tähän vielä läheiset: isoveljeni pokkasi aikoinaan maailman suurimmassa nuorisoturnauksessa, Norway Cupissa, parhaan pelaajan palkinnon: Pelen paidan nimikirjoituksella. Oma poikanikin viihtyi junnuissa veskarina. Kaiken hyvän lisäksi emäntäni opetti jalkapalloluokkaa Kopiksella.

Jalkapallo on jättänyt minuun ikuisen leiman. Vieläkin kadulla kysytään, olenko edelleen mukana valmennuskuvioissa. Jännä juttu: lopetin valmennuksen 70-luvun lopulla.

Kirjoittaja on tiedotusenkeli.