Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Kuopio, talvikaupunkimme – Kaupunki menestyy myös talviurheilukaupunkina

Kuopio on ehdolla vuoden talvikaupungiksi Ylen Puoli Seitsemän -ohjelman leikkimielisessä äänestyksessä. Hyvä Kuopio ja onnittelut videontekijöille siitä, että olitte keksineet vähän tuoreemman idean iänikuisen maisemavideon sijaan. Kolmen parhaan joukkoon pääseminen on jo saavutus joka tuo mainetta ja kunniaa, mutta tämähän ei meille riitä.

Samoin kuin kaikkeen muuhunkin leikkimieliseksi tarkoitettuun, tulee tähänkin äänestykseen suhtautua lopulta äärimmäisellä vakavuudella sekä totisella kilpailuhenkisyydellä.

Kuten jo viime vuoden puolella kirjoitin, jos Kuopio on jossain ehdolla joksikin, niin kyllä me kaupunkilaiset puolemme pidämme ja äänemme annamme. Tehkäämme niin myös nyt ja juhlikaamme saavutusta myöhemmin!

Viime viikonloppu lumituiskuineen osoitti, että ainesta talvikaupungiksi todella on. Tuulen ja lumipyryn keskellä ulkoilemisessa on ihan oma tunnelmansa. Ja juuri kun kuvittelet, että olet jotenkin mahdottoman reipas ja rohkea, kun säätä uhmaten lähdet pihalle, huomaat että meitä punaposkisia talvihulluja on monia muitakin. Yhtä lailla se, mikä toiselle näyttäytyy talvisena taikamaana, tarkoittaa toiselle kerääntyviä kinoksia ja liikkumista vaikeuttavaa liukkautta.

Talvikaupungista on kiva jakaa positiivista mielikuvaa ulospäin. On ulkoilumahdollisuuksia ja kaakaota tarjoavia kahviloita. Hyvin menee ja talvesta nautitaan! Perusasioiden pitäisi kuitenkin koko ajan pysyä sillä tolalla, että kaupunkilaiset pääsevät turvallisesti liikkeelle niin jalan kuin autoillakin. Talvikaupunkimme kevyen liikenteen väylät ovat kuluvana talvena olleet ajoittain harmaana jäästä ja siinä määrin polanteisia, että töihin kävellessä olisi jo melkein voinut kuvitella jäämaratonradan vallanneen kävelytietkin.

Talvikaupungissa tekemistä riittää myös hiihtämättömille.

Lisäksi talvikaupungin lumi on vallannut parkkipaikkoja sekä kerryttänyt kulkureiteille aurattuja lumikasoja niin, että vaikkapa junalla saapuva matkustaja saa todella oikoa ja venyttää matkan kangistamia jalkojaan heti asemalta ulos astuttuaan. Olen ymmärtänyt, että haastetta väylien kunnossapitoon tuovat niin olosuhteet kuin kilpailutetut kunnossapitosopimuksetkin.

Kuopion kaupungin nettisivuilla kaunistelematta todetaankin, että katujen hoidon tavoitteena on pitää kadut siisteinä ja liikennettä tyydyttävässä kunnossa. Ei tällä kunnossapidon tasolla kyllä hyvää arvosanaa kannatakaan tavoitella.

Kuopion kaupunki menestyy edelleen hyvin myös talviurheilukaupunkien joukossa. Juuri alkavissa Planican pohjoismaisten lajien MM-kilpailuissa kuopiolaisella Puijon Hiihtoseuralla on Suomen joukkueessa laajin seurakohtainen edustus neljällä urheilijalla.

Lisäksi Puijon Hiihtoseura on ainoa suomalainen seura, jolla on urheilija niin hiihdon, mäkihypyn kuin yhdistetynkin MM-kisajoukkueessa. Toivotaan urheilijoille kisamenestystä siinä määrin, että seuran puheenjohtaja on palkitsemisissaan kiireinen urheilijoiden palatessa lentoasemalle!

Talvikaupunkimme tarjoaa talviurheiluun olosuhteita niin lajiensa huipuille kuin kuntoliikkujillekin. Me hiihtelijät olemme nyt lumitilanteen salliessa lähes pilalle hemmoteltuja. Kuopion kaupungin ylläpitämä latuverkosto on hengästyttävän laaja. Minä, kuten tuhannet muutkin kaupunkilaiset voimme lähteä ladulle lähes kotiovelta riippumatta siitä, missä päin kaupunkia asumme.

Lumisen yön jälkeen Puijon ladut on kunnostettu aamuvarhaisella. Hiihtämään kyllä pääsee, jos vaan autotiet on saatu aurattua niin, että stadionille pääsee autolla ajamaan.

Ja kyllä talvikaupungissa tekemistä riittää myös hiihtämättömille. Puijon tarjonnan virkistymistä ja toiminnan laajentumista on ollut ilo seurata. On tullut tuolihissiä, snow tubea sekä retkiaamiaista aamuvirkkujen iloksi. Myös Tahkon alue on iskenyt pöytään kovat kehityssuunnitelmat.

Se, että kaupungin mäkien rinteillä ja järvien rannoilla on vipinää vuodenajasta ja liikkumismuodoista riippumatta, on hieno asia! Talvikaupunkikilpailuun lähetetty videokin sen osoittaa, että Kuopiossa on tarjolla jos jonkinlaista menoa ja meininkiä. Ei muuta kuin nautiskelemaan!

Kirjoittaja on kaapunnin tyttöjä.